FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: ČERMAK I MARKAČ trebali su dobiti priliku braniti se sa slobode

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) -
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) -

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je danas da su generali Čermak i Markač trebali dobiti priliku braniti se sa slobode, a po njegovu sudu, jedan od razloga za njihovo zadržavanje bi moglo biti i neodazivanje generala Gotovine Haaškom sudu.

Mesić je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" rekao da je i sam bio iznenađen takvom odlukom Haaškog suda, jer su se generali Čermak i Markač dragovoljno odazvali pozivu tribunala i odgovorili na pitanja tužiteljstva, a također i Republika Hrvatska i njezine institucije u potpunosti surađuju sa tribunalom.

Upitan može li takav tijek događaja značiti Vladin poraz, Mesić je odgovorio kako je Vlada poduzela sve, pa čak i provela neke smjene kako bi se došlo do generala Gotovine, no da nije pronađen ni jedan trag da se on nalazi u Hrvatskoj.

Ocjenjujući Vladin rad u proteklom razdoblju Mesić je rekao da je utvrdila probleme, potvrdila europsku orijentaciju i nastojanja da Hrvatska što prije dostigne standarde Europske unije. No, Vlada mora pokrenuti i gospodarstvo u skladu sa predizbornim obećanjima, jer građani očekuju veće plaće i mirovine, odnosno veću zaposlenost i rast izvoza, istaknuo je Mesić.

U vezi s interpretacijama Predsjednikovog izlaganja na otvaraju Zagrebačkog velesajma, on sam kaže kako nije tražio devalvaciju kune, jer je ona moguća samo kod fiksno utvrđenog tečaja kada ga se jednokratno promijeni, a tečaj kune nije fiksan.

Tražim da se donesu mjere za motivaciju proizvodnje i izvoza, te demotivaciju uvoza i moramo doći do konsenzusa kojim mjerama to možemo postići, rekao je Mesić dodajući kako inicijativu mora dati Vlada i njezine službe.

Predsjednik smatra kako je Hrvatska dostigla razinu zaduženosti koju ne bi smjela prijeći

i da je to ozbiljno upozorenje Hrvatskom saboru i Vladi da bi bilo opasno dalje zaduživati zemlju. Dodao je kako ne misli da će sklapanjem stand by aranžmana s MMF-om biti ugrožena socijalna sigurnost građana i smanjene javne investicije, bude li se aktiviralo gospodarstvo, no da bi problema moglo biti ako se to ne dogodi.

Upitan o mogućnosti sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u Iraku, Mesić je rekao da je sudjelovanje HV-a u vojnom sukobu izvan hrvatskih granica moguće samo ako takav angažman odobre Ujedinjeni narodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙