FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: JOŠ NIJE ODLUČENO O SLANJU HRVATSKE VOJSKE U IRAK

SPLIT, 18. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je u subotu da "još nije donesena nikakva odluka" o vojnomsudjelovanju Hrvatske u Iraku.
SPLIT, 18. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u subotu da "još nije donesena nikakva odluka" o vojnom sudjelovanju Hrvatske u Iraku.

Za posjeta Ratnoj luci Lora u povodu proslave 13. obljetnice HRM-a i Dana Hrvatske ratne mornarice, Mesić novinarima nije želio komentirati izjavu američkog predsjednika Georgea Busha. Bush je, kako prenose mediji, u pisanom odgovoru na govor novoimenovanog hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice, rekao, uz ostalo, kako se "nada da će vidjeti više izvrsne aktivnosti Hrvatske u Iraku".

"Sve ćete doznati na vrijeme. Ne izbjegavam odgovor, nego ističem kako još nije donesena nikakva odluka, a nije se mogla ni donijeti jer o tome još nismo razgovarali."

Upitan kako će se kao predsjednik države, postaviti ako Vlada Ive Sanadera ispuni Bushovu želju za vojno sudjelovanje Hrvatske u Iraku, Mesić je kratko odgovorio: "To će se tek čuti."

Ponovio je kako je javnosti poznato njegovo stajalište o sudjelovanju Hrvatske vojske u vojnim misijama diljem svijeta, te da podupire samo vojne operacije u sklopu višenacionalnih snaga pod pokroviteljstvom UN-a.

Jutarnji list u subotnjem je broju objavio, pozivajući se na priopćenje iz Ureda Predsjednika, da Mesić, "kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske neće potpisati odlazak u vojnu misiju na Srednjem istoku".

Na upit kako komentira ocjenu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da je rat u Iraku bio nelegalan, Mesić je kazao kako je činjenica da vojna akcija u toj zemlji nije dobila legitimitet UN-a.

"Vojne operacije u Iraku koje vode SAD i saveznici sigurno su pomogle u svrgavanju diktatorskog režima kako bi se uspostavio mir u tom dijelu svijeta koji se mora demokratizirati. No nije na meni da prosuđujem kako je vojna akcija vođena, je li bila tempirana na vrijeme ili je možda sve bilo preuranjeno", kazao je predsjednik Mesić.

Upitan slaže li se s Annanovom ocjenom da je vojna akcija u Iraku bila "nelegitimna", Mesić je odgovorio kako "samo može reći da nije bila pod pokroviteljstvom UN-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙