FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ PRIMIO predstavnike HRVATSKih MANJINa

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je danas predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica u okolnimzemljama povodom 10. jubilarnog tjedna hrvatskih manjina, te imčestitao na uspješnom dosadašnjem radu i obećao daljnju potporu.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama povodom 10. jubilarnog tjedna hrvatskih manjina, te im čestitao na uspješnom dosadašnjem radu i obećao daljnju potporu.

Predsjednik je podvukao svoje stajalište da manjine u europskom ujedinjenju predstavljaju most suradnje sa susjednim zemljama i kohezivni su faktor koji će dalje u tome aktivno djelovati, izvijestio je novinare nakon sastanka Predsjednikov savjetnik za unutarnju politiku Igor Dekanić.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Nikola Jelinčić zahvalio je Predsjedniku na pokroviteljstvu nad Tjednom te plodonosnim ocijenio sastanak na kojem su predstavnici manjinskih zajednica iznijeli neka otvorena pitanja i očekivanja od matične domovine.

Predsjednik je potvrdio da se njihova pozicija treba graditi u zemljama u kojima žive, a da ih Hrvatska kao domovina ne može zaboraviti i da njihovo djelovanje i integracija u zemljama u kojima žive treba biti na obostrano zadovoljstvo.

Od hrvatskih manjinskih zajednica koje žive u zemljama koje su ušle u EU očekuje se lobiranje za Hrvatsku i njezine interese i ulazaka u EU, rekao je Jelinčić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore Josip Ivanović upitan za komentar lokalnih izbora u Srbiji ocijenio je da se situacija radikalizira te da postoje izgledi da će Radikalna stranka dobiti mjesto gradonačelnika i općinsku većinu u Somboru i Novom Sadu. Čini se da će radikali imati apsolutnu većinu glasova, no da neće uspjeti formirati izvršnu vlast, nego će se ona koncipirati i na temelju rezultata ostalih stranaka, rekao je.

To ne otvara bolju perspektivu Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori i usporava proces demokratizacije, drži Ivanović. Po njegovim riječima Hrvatska bi jasno trebala odrediti i artikulirati svoju politiku prema hrvatskim manjinama i autohtonim hrvatskim zajednicama u okolnim zemljama koju će ona prepoznati i na nju se nadovezati kao partner.

Kao najveći problem hrvatske manjinske zajednice označio je, među ostalim, pitanje rješavanja hrvatskog državljanstva, nesudjelovanje hrvatskih manjinskih predstavnika u odlučivanju u zemljama u kojima žive i distribuciji sredstava namijenjenih materijalnoj pomoći Hrvatima izvan domovine i druga pitanja.

Ivanović je, također, odgovarajući na novinarski upit izrazio nadu da će usuglašeni bilateralni sporazum o manjinama između Hrvatske i Srbije i Crne Gore biti uskoro potpisan, jer će otvoriti široke mogućnosti suradnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙