FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Šeksu, Mečelju, Vladi i obavještajnim službama

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićdanas je, komentirajući kritiku predsjednika Hrvatskog saboraVladimira Šeksa da HTV Dnevnik počinje s predsjednikom kao u dobaTita, rekao da Šeks vjerojatno razmišlja o tome na koji način popraviti praćenje onoga što se događa u Saboru.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je, komentirajući kritiku predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da HTV Dnevnik počinje s predsjednikom kao u doba Tita, rekao da Šeks vjerojatno razmišlja o tome na koji način popraviti praćenje onoga što se događa u Saboru.

Šeks je uzeo apsolutno krivi primjer, jer prije svega on možda i ne gleda prvih 10, 15 minuta vijesti kada "mene uglavnom nema i ne znam gdje je to vidio", rekao je Mesić, odgovarajući na pitanja novinara u svom uredu nakon što je skupinu građana primio na tradicionalnu Kavu s Predsjednikom. Dodao je da se s njim slaže kako treba pratiti što radi Sabor, pojasnivši da naši građani moraju vidjeti dobre i loše strane rada Hrvatskog sabora jer su građani izabrali svoje predstavnike, o čijim odlukama ovisi kvaliteta njihova života.

Zamoljen da komentira "neuspješne pregovore Ministarstva gospodarstva i Mečelja s obzirom na činjenicu da je zagovarao da Mečelj preuzme sisačku željezaru", Mesić je rekao da bi i ubuduće bio zagovornik ako bi netko htio ostaviti 1700 radnika na poslu, no da on nije sklapao ugovor i ne zna koje su bile ugovorne klauzule, ali da se ugovor mora poštivati.

Naglasio je da se zaboravlja činjenica da su dvije godine radnici dobivali plaću i da država nije morala izdvajati sredstva za njihove plaće te da je 50 milijuna eura ušlo u Sisak, što je dodatak ukupnom prihodu toga grada.

Loše je što Mečelj napušta željezaru, ocijenio je i kazao kako on ne zna prave razloge, ali mu se čini da je jedan od razloga kvota za europsko tržište, ali da "pretpostavlja kada bi se mogle povećati izvozne kvote ili sasvim ukinuti, da bi vrlo lako došli do novog partnera u Željezari Sisak", te da je to posao i naših pregovarača s predstavnicima EU-a.

Zamoljen od novinara da odgovori podržava li prijedlog potpredsjednice Sabora i zastupnice HNS-a Vesne Pusić o fitnessu u Saboru, Mesić je rekao kako "smatra da to treba prihvatiti kao poruku - da bi bilo dobro da zastupnici manje vremena provode u saborskom kafiću, a više u radu Sabora". Bilo bi dobro da se i oni malo razgibaju, ali treba li to biti u Saboru, zapitao je Predsjednik, dodavši kako fitnessa ima koliko hoćemo u Zagrebu.

Komentirajući rad Vlade na gospodarskom planu i hoće li ona moći učiniti više od svojih prethodnika, Mesić je rekao da bi trebalo uzeti sve objektivne pokazatelje i onda napraviti analizu je li učinjeno više ili manje, je li se moglo učiniti još. Ali značajno je, naveo je, da nismo promijenili strukturu hrvatske privrede koja je i dalje pretežno uvozna.

"U tom smislu nisu položili ispit, ne samo Vlada, nego i komora i udruga poslodavaca i svi oni koji moraju pomoći da se taj odnos promijeni", rekao je, uz ostalo.

Upitan od novinara što je konkretno mislio u današnjem intervjuu "Večernjem listu" oko nadzora nad obavještajnim službama, Predsjednik je rekao da sada imamo sasvim dobro organiziranu političku kontrolu, imamo analitiku i to kroz Savjet koji je formiran, ali nemamo stručnu kontrolu i upravo to treba ugraditi u zakon.

Ne možete u radu tih službi imati kao kod drugih institucija da sve može biti dostupno svima, ali mora biti dostupno onima koji odgovaraju za zakonitost rada tih službi, kazao je Mesić.

Rekao je da ne zna je li formirana posebna grupa koja radi na donošenju novog zakona o obavještajnim službama, ali da to ne bi bilo dobro jer, ako će svaka vlada ponovno provoditi nekoliko godina rasprave o tome kako donijeti novi zakon, nikad nećemo imati efikasnu službu.

Predsjednik Mesić danas je na Kavi s Predsjednikom primio predstavnike Osnovne škole Horvati, jedne od najstarijih u Zagrebu, osnovane 1897., koja se ističe po integraciji djece s posebnim potrebama u redovno školovanje (devetero djece s cerebralnom paralizom uključeno je u redovnu nastavu od 1. do 4. razreda), te društvo Otok Krapanj - Zagreb, grupu građana, novinarsku grupu zagrebačke Upravne i birotehničke škole te mlade Istarske županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙