FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MESIĆ: uloga hrm-a će doći do izražaja od 3. listopada

SPLIT, 18. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je danas kako će uloga Hrvatske ratne mornarice u mirnodopskavremena posebno doći do izražaja od 3. listopada kada Hrvatska počinjes provedbom i nadzorom ekološko-ribolovne zone.
SPLIT, 18. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako će uloga Hrvatske ratne mornarice u mirnodopska vremena posebno doći do izražaja od 3. listopada kada Hrvatska počinje s provedbom i nadzorom ekološko-ribolovne zone.

"Nužno je oformiti i obalnu stražu, koja će uz HRM štititi hrvatski Jadran, a u suradnji s lučkim kapetanijama, pomorskom policijom i drugima", rekao je Mesić obraćajući se časnicima, dočasnicima, mornarima i brojnim uzvanicima na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice.

Predsjednik je čestitajući mornarima njihov blagdan kazao kako su nakon Domovinskog rata uslijedile godine približavanja NATO savezu koje su stvorile nove obveze. Ali, kazao je, bez dobro obučenih kadrova ne može biti razvoja, ali preduvjet i za kadrove i za razvoj je modernizacija i obnavljanje flote HRM-a. Mesić je kazao da će se narednih godina u te svrhe izdvojiti znatno više sredstava nego do sada.

Ministar obrane Berislav Rončević na proslavi je istaknuo kako je u proteklih 13 godina uloženo puno truda u razvoj HRM-a i Oružanih snaga. Vlada je, kazao je ministar, istaknula prioritete u vezi s obranom među kojima je, uz očuvanje integriteta države, i ulazak u NATO savez. "Za te ciljeve potrebni ste vi, obučeni kadrovi, ali i moderna tehnologija. Moramo se prilagođavati novim zadaćama i standardima NATO-a i mi ćemo vam u tome pružiti svu potporu", kazao je ministar Rončević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić istaknuo je da su tisućgodišnja iskustva utkana u hrvatsku ratnu mornaricu koja je ispunila zadaću u Domovinskom ratu, ali ispunjava i sve mirnodopske.

General Lucić je posebno naglasio da je prije 10 godina bilo 200 tisuća pripadnika oružanih snaga, a da ih je danas 2500 te da smo u ratu trošili 40 posto državnog proračuna, a danas 20 puta manje. "U cilju stvaranja male, moderne i efikasne vojske sukladno standardima NATO-a postignute su izuzetno velike uštede, zapravo maksimalne, kazao je Lucić. Precizirao je kako je reforma oružanih snaga donijela uštedu od preko 100 milijardi kuna.

"Ostaje još samo jedan element, a to je njezina modernizacija i tome se sad mora posvetiti pozornost jer pripadnici oružanih snaga Hrvatske koji u misijama djeluju po cijelom svijetu dobivaju izuzetna priznanja", kazao je Lucić.

Na svečanosti su uručena promaknuća, nagrade i pohvale, a predsjednik Mesić je nakon obilaska izložbe HRM-a, promatrao vojnu vježbu iskrcavanja pomorskih diverzanata iz helikoptera na brod u vožnji, te vježbu presretanja nepoznatog broda i manevra prekrcavanja vojnih snaga s broda na brod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙