FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 19. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 19. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Ovogodišnji 80. Jesenski međunarodni zagrebački velesajam bio je vrlo uspješna priredba kojom su zadovoljni i izlagači i posjetitelji, ocijenio je danas na konferenciji za novinare direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec. Dodao je da je Jesenski velesajam, koji se zatvara večeras, protekao u znaku mnogobrojnih poslovnih susreta i stručnih popratnih aktivnosti te prezentacija. Na izložbenom prostoru od 96.500 četvornimh metara predstavilo se 1.750 izlagača, od čega 838 domaćih i 866 inozemnih. Ukupno je na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu sudjelovalo 40 država, a kolektivne izložbe imalo je njih 17. Do jučer, velesajam je posjetilo 91.042 posjetitelja, a očekuje se da će s današnjim zadnjim danom broj posjetitelja dosegnuti 103 tisuće, rekao je Spevec.

KARLOVAC - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić posvetio je danas u karlovačkoj župi Svetog Martina, u Hrnetiću, novu Crkvu hrvatskih mučenika i Pastoralni centar, a u oltar crkve ugradio je moći blaženog Alojzija Stepinca. Predvodeći svečano euharistijsko slavlje kardinal Bozanić rekao je da se crkve grade za budućnost, što je još veći razlog za radost u župi Sv. Martina. Napomenuo je da se posljednjih godina u Hrvatskoj crkve pojačano grade jer "smo u zaostatku 50 godina, a u tom su se razdoblju neki gradovi jako širili" Istaknuo je da je najteže stanje u Zagrebu gdje se vjernici u nekim četvrtima nemaju gdje okupljati.

VRLIKA - U obnovljenom pravoslavnom manastiru Dragović, na obalama Peručkog jezera u blizini vrličkog naselja Koljana, danas je prvi put nakon 14 godina održano vjersko slavlje, i to u povodu blagdana Male Gospojine (Male Gospe) i obnove tog objekta koji je stradao u ratu. Liturgiju je držao vladika dalmatinski Fotije, a uz nekoliko stotina pravoslavnih vjernika, svečanosti su nazočili i gosti - veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milan Simurdić, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Ratko Gajica i vladika gornjekarlovački Gerasim.

ĐAKOVO - Mladu misu u đakovačkoj katedrali danas je služio 36-godišnji Ivan Filipović iz Đakova, prvi izliječeni ovisnik u Hrvatskoj koji je zaređen za svećenika. Zaređen je u srpnju ove godine u Saluzzu, u Italiji, kao štićenik Zajednice "Cenacolo" u koju je ušao prije deset godina kao ovisnik o teškim drogama, a u kojoj je, pobijedivši ovisnost, spoznao želju za studijem teologije i svećeničkim pozivom. Ivan Filipović koji je prvi put drogu uzeo još u ranim srednjoškolskim danima, ujedno je i prvi štićenik zajednice "Cenacolo" koji je zaređen za svećenika. Nakon mlade mise u Đakovu, svećenik Ivan Filipović se vraća u Zajednicu "Cenacolo", kao duhovnik njenim štićenicima.

VINKOVCI - Ulicama Vinkovaca danas je u Svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega "39. vinkovačkih jeseni", prošlo 3.200 članova iz 66 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, koja njeguju hrvatski izvorni folkor. Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega tradicionalno je najposjećenija priredba "Vinkovačkih jeseni". Pored članova 66 kulturno-umjetnička društva u svečanom mimohodu sudjelovale su i 23 konjske zaprege konjogojskih udruga iz Vinkovaca, Babine Grede, Slavonskog Brod, Sikirevaca i Đakova. Mimohod je završio šokačkim kolom svih sudionika na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba "Cibalia". Ondje je poznati hrvatski fotograf i ujedno autor projekta "Milenijske fotografije" Šime Strikoman, snimio milenijsku fotografiju na temu "snaše u naručju bećara". "39. vinkovačke jeseni" održavaju se od 10. do 19. rujna pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i Vlade RH. Svečanost zatvaranja te kulturene priredbe bit će večeras u 21 sati na Trgu Vinkovačkih jeseni.

TOVARNIK - Policijska uprava vukovarsko-srijemska potvrdila je popodne da su hrvatski carinici i policija noćas na državnom cestovnom graničnom prijelazu Tovarnik, zatekli talijanskog državljanina u pokušaju ilegalnog unošenja u Hrvatsku zamrznutih prepelica, grlica i golubova, te gljiva i puževa. Protiv talijanskog državljanina proveden je carinski prekršajni postupak te je uhićen zbog izbjegavanja carinskog nadzora. Nakon kriminalističke obrade, uhićeni talijanski državljanin biti će sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙