FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: REGIONALNI IZBORI U SAARLANDU TEST ZA SCHROEDERA

SAARBRUECKEN, 5. rujna 2004. (Hina/dpa) - Glasači su u nedjelju izašlina birališta na regionalnim izborima u njemačkoj saveznoj državiSaarlandu, a očekuje se da rezultati pokažu težak porazsocijaldemokrata (SPD) kancelara Gerharda Schroedera.
SAARBRUECKEN, 5. rujna 2004. (Hina/dpa) - Glasači su u nedjelju izašli na birališta na regionalnim izborima u njemačkoj saveznoj državi Saarlandu, a očekuje se da rezultati pokažu težak poraz socijaldemokrata (SPD) kancelara Gerharda Schroedera.

Na prvima od četiriju lokalnih izbora što će se ovaj mjesec održati u Njemačkoj, oko 818 tisuća glasača bira nov zemaljski parlament, a vjeruje se da će rezultati odraziti nezadovoljstvo glasača SPD-ovim socijalnim reformama.

SPD je loše prošao na prošlim izborima u saveznim državama, a ankete pokazuju da su demokršćani iz CDU-a blizu pobjedi u maloj zapadnoj saveznoj zemlji Saarlandu (Sarska pokrajina) na granici s Francuskom i Luksemburgom.

CDU je glavna njemačka oporbena stranka, a u Saarlandu bi mogla dobiti više od pedeset posto glasova, kažu ispitivanja mišljenja javnosti, koja za SPD previđaju tridesetak posto. Prvi će se trendovi vidjeti odmah nakon zatvaranja birališta u 18.00 sati.

Vladini planirani rezovi u povlastice nezaposlenih naštetile su potpori koju SPD uživa među tradicionalno lijevim glasačima, a traju i prosvjedi koji su u ponedjeljak okupili sedamdeset tisuća ljudi.

Prije pet godina na izborima za skupštine njemačkih saveznih država saarski premijer iz CDU-a Peter Mueller tijesno je pobijedio SPD s 45,5 psoto glasova prema SPD-ovih 44,5 posto.

Poraz u Saaru Schroederu bi pokazao kakav će ton imati idući izbori u istočnim državama Brandenburgu i Saskoj zakazani za 19. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙