FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 30. KOLOVOZA DO 5. RUJNA

ZAGREB, 29. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zatjedan od 30. kolovoza do 5. rujna.
ZAGREB, 29. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za tjedan od 30. kolovoza do 5. rujna.

PONEDJELJAK, 30. kolovoza

-------------------------------------

NEW YORK - Nacionalna konvencija Republikanske stranke kojoj će nazočiti hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul (Konvencija od 30. kolovoza do 2. rujna).

NEW YORK - Otvorenje nacionalne konvencije Republikanske stranke koja će službeno imenovati aktualnog predsjednika Georgea W. Busha predsjedničkim kandidatom stranke za drugi mandat u Bijeloj kući na izborima 2. studenoga

SOČI, Rusija - Njemački kancelar Gerhard Schroeder sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom (do 31. kolovoza).

DEN HAAG - Službeni posjet francuskog ministra vanjskih poslova Michela Barniera Nizozemskoj.

JERUZALEM/KAIRO - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer doputovat će u Izrael u sklopu svoje turneje po Bliskom istoku. On bi također trebao posjetiti Egipat i sastati se sa šefom egipatske diplomacije Ahmedom Aboulom Gheitom (do 31. kolovoza)

FORT BRAGG - Novo zasjedanje vojnog suda koji treba odlučiti hoće li izvesti pred vojni sud američku vojnikinju Lynndie England umiješanu u skandal zlostavljanja zatvorenika u iračkom zatvoru Abou Ghraib

BEOGRAD - Posjet rumunjskoj predsjednika Iona Iliescua.

UTORAK, 31. kolovoza

--------------------

BEOGRAD - Nastavak suđenja pred Okružnim sudom optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara, počinjen nad hrvatskim ratnim zarobljenicima 1991. godine. Optuženi su Milan Lančužanin i Marko Ljuboj, zapovjednik postrojbe "Leva supoderica" i njegov zamjenik, kao i njezini pripadnici Predrag Milojević, Vujo Zlatar, Goran Mugoš, Đorđe Šošić, Predrag Dragović, Miroslav Đanković, Slobodan Katić, Nada Kalaba i Milan Bulić, te zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara i njegov zamjenik Miroljub Vujović i Stanko Vujanović, kao i pripadnici TO Jovica Perić, Ivan Anastasijević (ranije Ivan Husnik), Predrag Madžarac i Milan Vojnović. Suđenje je bilo odgođeno 25. kolovoza zbog izvješća liječnika da Predrag Dragović nije psihički sposoban pratiti suđenje.

DEN HAAG - Početak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću koje je na Haškom sudu počelo 12. veljače 2001., pod optužbom u 66 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, koje su JNA i srpske snage počinile u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, od 1991. do 1999. s ciljem da se raspad bivše SFRJ uporabom sile iskoristi za stvaranje "jedinstvene srpske države" Velike Srbije. Za cijeli dokazni postupak odobreno je 150 radnih dana Miloševiću kojemu se zbog visokog krvnog tlaka i srčanih tegoba suđenje odvija u režmu trodnevnog radnog tjedna - najčešće utorkom, srijedom, četvrtkom.

DEN HAAG - Statusna konferencija u postupku Haškog suda (ICTY) protiv bosanskog Hrvata Ivice Rajića, bivšeg zapovjednika II. operativne skupine HVO-a sa sjedištem u Kiseljaku. Optužnica ga tereti za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja zbog pokolja civila u bošnjačkom selu Stupni Do u listopadu 1993. Uhitila ga je hrvatska policija u Splitu 5. travnja 2003., a na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio se da nije kriv po točkama optužnice. Brane ga odvjetnik Željko Olujić i Doris Košta.

LJUBLJANA - Izvanredna sjednica slovenskog parlamenta, na kojoj će se raspravljati o interpelaciji oporbe protiv vlade premijera Antona Ropa, tri dana pred početak službene jednomjesečne kampanje za parlamentarne izbore 3. listopada. Oporbene stranke desnog centra, koje vode Janez Janša i Andrej Bajuk, tvrde da je vlada lijevog centra, koju zadnje dvije godine vodi premijer Rop, iznevjerila obećanja data biračima jer je gospodarstvo, umjesto pet-postotne stope rasta kako se predviđalo, ostvarilo polovičan rast, a tvrde i da je vladavina liberalnih demokrata (LDS) zadnjih godina označena korupcijom i političkim klijentelizmom.

SOFIJA - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski doputovat će u dvodnevni službeni posjet Bugarskoj.

SRIJEDA, 1. rujna

-----------------------

DEN HAAG - Izricanje presude bosanskom Srbinu Radoslavu Brđaninu optuženom za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija. Tereti ga se da je kao predsjednik Kriznog stožera Autonomne Republike Krajina i istaknuti član SDS-a provodio politiku etničkog čišćenja na tom području radi uključivanja u "jedinstvenu srpsku državu" Veliku Srbiju. Uhitio ga je SFOR u BiH 15. travnja 1999. Postupak je počeo 21. siječnja 2004. a glavna rasprava završila 22. travnja. . Protiv njegove odvjetnice Milke Maglov ICTY vodi kazneni postupak zbog zastrašivanja svjedoka.

PRIŠTINA - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl posjetit će Kosovo, gdje će razgovarati s lokalnim vlastima i predstavnicima međunarodne zajednice. Prije odlaska u Prištinu Vajgl će u Ljubljani razgovarati sa predstavnicima slovenskih poduzeća koja posluju na Kosovu ili ondje planiraju investicije.

PANAMA CITY - Američki državni tajnik Colin Powell predvodi američko predsjedničko izaslanstvo u posjetu Panami koje će nazočiti inauguraciji novog predsjednika Martina Torrijosa.

BELFAST - Razgovori o mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj za pripremu britansko-irskog summita 16. i 17. rujna

KOSOVO - Posjet francuske ministrice obrane Michele Alliot-Marie.

MADRID - Španjolska preuzima turnusno predsjedanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda

VENECIJA - 61. po redu venecijanski filmski festival Mostra

LOS ANGELES - Dodjela nagrada Grammy latino.

ČETVRTAK, 2. rujna

---------------------------

LJUBLJANA - U dvodnevni posjet Sloveniji doputovat će švedska ministrica obrane Leni Bjoerklund.

VARŠAVA - Međunarodna konferencija vojnih dužnosnika o budućnosti višenacionalnih snaga u Iraku (i 3. rujna)

ANKARA - Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina, te ruskog ministra obrane Sergeja Ivanova (i 3. rujna).

NEW YORK - Završetak Nacionalne konvencije republikanske stranke govorom aktualnom američkog predsjednika Gerogea W. Busha

ABUJA - Sudanska vlada i poubnjeničke skupine trebaju održati mirovne pregovore o sukobu u sudanskoj pokreniji Darfur

PETAK, 3. rujna

---------------------

MAASTRICHT, Nizozemska - Počinje dvodnevni neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica Europske unije, na koji su pozvani i šefovi diplomacija četiriju zemalja kandidata, među njima i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

LJUBLJANA - Službeno počinje predviđena jednomjesečna kampanja pred izbore za 90 zastupnika u Državnom zboru, slovenskom parlamentu. Riječ je o četvrtim parlamentarnim izborima od stjecanja nezavisnosti. Premijer sadašnje vlade lijevog centra Anton Rop izjavio je da očekuje da će njegovi liberalni demokrati (LDS) na izborima biti relativni pobjednik, dok je predsjednik najjače oporbene stranke, Demokratske stranke (SDS), Janez Janša najavio da opozicija desnog centra ima realne izglede za pobjedu i formiranje nove vlade.

VARŠAVA - Natavak i završetak Međunarodne konferencije vojnih dužnosnika o budućnosti višenacionalnih snaga u Iraku

ANKARA - Drugi dan posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Ivanova Turskoj.

TRIPOLI - Konačno potpisivanje sporazuma o isplati odšteta libijske države žrtvama atentata počinjenog u diskoteci La Belle 1986. u zapadnom Berlinu.

SUBOTA, 4. rujna

-----------------------

MAASTRICHT - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomiri Žužul, zajedno s kolegama iz preostale tri zemlje kandidatkinje (Bugarska, Rumunjska i Turska), pridružit će se šefovima diplomacija 25 zemalja članica Europske unije, koji su se okupili na dvodnevnom neformalnom sastanku u Maastrichtu. Europska unija poziva na sastanke Vijeća ministara i predstavnike zemalja kandidata, koji sudjeluju kao promatrači. Ovo je prvi put da na sastanku sudjeluje i hrvatski ministar, nakon što je Hrvatska dobila status kandidata 18. lipnja ove godine.

BEJRUT - Posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

NEDJELJA, 5. rujna

-------------------------

LORETTO - Papa Ivan Pavao II. odlazi na hodošašće Talijanske katoličke akcije i proglašenje blaženima troje članova Međunarodnog pokreta katoličke mladeži

SARRE (Njemačka) - Izbori za novi parlament pokrajinske države Sarre

NEW DELHI - Indijski ministar vanjskih poslova Natwar Singh sastat će se s pakistanskim kolegom Mehmoodom Kasurijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙