FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primopredaja posmrtnih ostataka četiriju osoba

SLAVONSKI BROD, 17. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Uprave zanestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijskesolidarnosti na međunarodnom graničnom prijelazu između Hrvatske i BiHu Slavonskom Brodu danas je obavljena primopredaja posmrtnih ostatakačetiriju osoba, nestalih u ratu.
SLAVONSKI BROD, 17. rujna 2004. (Hina) - U organizaciji Uprave za nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na međunarodnom graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH u Slavonskom Brodu danas je obavljena primopredaja posmrtnih ostataka četiriju osoba, nestalih u ratu.

"Od Komisije za nestale Federacije BiH preuzeli smo tijela dvojice muškaraca, državljana Republike Hrvatske. Isto tako tijela jednog muškarca i jedne žene predali smo vlastima Federacije BiH, odnosno Republike Srpske. Jedna od tih osoba, muškarac, pronađena je pri ekshumaciji na groblju u Slavonskom Brodu", izvijestio je pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić.

Primopredaji ekshumiranih tijela nazočio je i Marinko Baković iz Federalne komisije za nestale iz BiH.

Na novinarski upit o masovnoj grobnici, otkrivenoj ljetos u mjestu Sijekovcu kod Bosanskog Broda u bosanskoj Posavini, u kojoj je pronađeno 50-ak tijela, među kojima oko 18 djece, Baković je rekao da "ono što se sa sigurnošću može reći jest da tijela djece nisu u tu masovnu grobnicu prebačena ni iz Vukovara ni iz Pakraca ili bilo kojega drugog grada iz Hrvatske. Grobnica postoji, kao i naznake odakle su tijela, ali radi istrage ne možemo više reći", kazao je Baković.

Inače, BiH još traga za više od 25.000, a Hrvatska za 1189 nestalih osoba.

"Do sada je u Hrvatskoj obavljeno 4000 ekshumacija iz 140 masovnih i 1200 pojedinačnih grobnica", rekao je pukovnik Grujić.

Nestale osobe u Hrvatskoj se identificiraju u 10 centara, od kojih se u trima centrimaa obavlja identifikacija metodom DNA. Grujić je ocijenio da je Hrvatska dobro opremljena za identifikacijske postupke, što potvrđuje podatak da se uspješno identificira oko 84 posto ekshumiranih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙