FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRIMOPREDAJA BRODICE ZA SPAŠAVANJE I TRAGANJE NA MORU

SPLIT, 10. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici"Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata - Split" (BSO) danassu u Splitu predali na uporabu brodicu za traganje i spašavanje namoru, namijenjenu umaškoj ispostavi Lučke kapetanije u Puli.
SPLIT, 10. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici "Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata - Split" (BSO) danas su u Splitu predali na uporabu brodicu za traganje i spašavanje na moru, namijenjenu umaškoj ispostavi Lučke kapetanije u Puli.

Brod, koji nosi ime "Umag", vrijedan je 5,85 milijuna kuna, dug je oko 14 i pol metara, širok oko četiri i pol metra, a može postići brzinu od 26 čvorova.

To je drugi brod iz niza koji je Brodogradilište specijalnih objekata izgradilo za Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Naime, prvi je u svibnju predan na uporabu šibenskoj Lučkoj kapetaniji.

Ministar Božidar Kalmeta na prigodnoj je svečanosti primopredaje na obali pred splitskome Lučkom kapetanijom čestitao brodograditeljima te naglasio kako je riječ o hrvatskom proizvodu koji će štititi hrvatsko more i omogućiti još veću sigurnost svima koji žive uz more i od mora.

Ministar je najavio kako će od 3. listopada, kad na snagu stupa odluka o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa, taj pojas osim brodova lučkih kapetanija i MUP-a osiguravati i brodovi Ministarstva obrane, letjelice i radarski sustavi.

"Da bismo to mogli provoditi, moramo imati odgovarajuću tehniku, a brod 'Umag' je primjer puta kojim polazimo, jer će Ministarstvo i dalje nabavljati i graditi takve i veće brodove", rekao je ministar Kalmeta, dodavši da je novac za to u proračunu za iduću godinu već planiran.

Kum "Umaga", izbornik hrvatske rukometne vrste i saborski zastupnik Lino Červar, istaknuo je kako tu čast (kumstvo) doživljava kao veliko priznanje cijeloj rukometnoj reprezentaciji.

"Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata - Split" zadnjih je godina za potrebe traganja i spašavanja na moru predalo četiri broda aluminijsko-čelične i dva broda aluminjske konstrukcije, te osam brzih aluminijskih brodova namijenjenih opsluživanju svjetionika za "Plovput", a deveti se još gradi, kazao je direktor BSO-a Damir Arapović.

Naglasio je kako očekuje da će to brodogradilište biti uključeno i u projekte obnove ribarske flote, opremanje Obalne straže i slične.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙