FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završila arheološka istraživanja na Popernjaku

ŽUPANJA, 3. rujna 2004. (Hina) - Nakon dvomjesečnih radova završila suarheološka iskapanja na Popernjaku na budućoj dionici autoceste Zagreb- Lipovac od Županje do Lipovca, potvrdio je za Hinu voditeljarheoloških istraživanja na tom prostoru i ravnatelj županjskogaZavičajnog muzeja "Stjepana Grubera" Marijan Boško.
ŽUPANJA, 3. rujna 2004. (Hina) - Nakon dvomjesečnih radova završila su arheološka iskapanja na Popernjaku na budućoj dionici autoceste Zagreb - Lipovac od Županje do Lipovca, potvrdio je za Hinu voditelj arheoloških istraživanja na tom prostoru i ravnatelj županjskoga Zavičajnog muzeja "Stjepana Grubera" Marijan Boško.

Među brojnim nalazima koji svjedoče o životu na Popernjaku u kasno brončano doba, oko 1200. prije Krista, izdvaja se nekropola s 32 groba, u kojima su se pokriveni glinenim posudama nalazili spaljeni posmrtni ostatci pokojnika.

Voditelj istraživanja Marijan Boško je uvjeren kako je istražen tek dio nekropole, koja se vjerojatno prostire na većoj površini. "Na žalost, ostatak nekropole je izvan granica područja predviđena za gradnju autoceste", kazao je Boško, istaknuvši kako se nalazi mogu pripisati kulturi na nalazištu Barice - Gređani, koja pripada kompleksu druge faze kulture polja sa žarama iz kasnoga brončanog doba.

Nedaleko od nekropole arheolozi su naišli na nastambu s jamskim objektima u kojima je pronađeno više brončanih predmeta, narukvica i oruđa. "Po nalazima koje smo u tim objektima pronašli zaključili smo da se vjerojatno radi o obrtničkim objektima ljudi toga doba, koji su znali za metalurgiju i izrađivali predmete od bronce", rekao je Boško.

Svi pronađeni predmeti bit će poslani na stručnu analizu, a nakon nje, po Boškovim riječima, postat će dio bogate arheološke zbirke županjskoga Zavičajnog muzeja "Stjepana Grubera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙