FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JUGOISTOČNA EUROPA NADA SE POMOĆU TURIZMA OPORAVITI SVOJA GOSPODARSTVA

ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Balkanske zemlje žele pomoćuturizma oporaviti svoja gospodarstva od posljedica komunizma i ratovaiz 90-tih godina, piše Inter Press News Agency ističući kako jeHrvatska prošle godine zabilježila povratak gostiju u obujmu koji jenakon ostvarivanja neovisnosti godinama nastojala postići.
ZAGREB, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Balkanske zemlje žele pomoću turizma oporaviti svoja gospodarstva od posljedica komunizma i ratova iz 90-tih godina, piše Inter Press News Agency ističući kako je Hrvatska prošle godine zabilježila povratak gostiju u obujmu koji je nakon ostvarivanja neovisnosti godinama nastojala postići.

Agencija navodi da je Hrvatska prošle godine u turizmu zaradila 7 milijardi dolara, te da ove godine dužnosnici vjeruju da bi se ta brojka mogla popeti do 8,5 milijardi dolara i prenosi ocjenu hrvatskog tajnika za turizam Zdenka Mičića da ti podaci pokazuju da se oporavak kreće u pravom smjeru. Državni tajnik za turizam medijima je izjavio da je Hrvatska uspjela podići brojku sa 600 tisuća na 620 tisuća registriranih posjetitelja prošlog vikenda na jadranskoj obali i da bi ova ljetna sezona mogla potući rekord iz 2003. godine, navodi agencija.

U godinama koje su slijedile nakon 1991., jadranska obala i otoci, nakon što su desetljećima bili jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Europljana, europske turiste više nisu privlačili, stoji u članku. Trajekti su stizali iz Italije u Hrvatsku prazni, turisti iz susjedne Bosne i Srbije nisu više mogli doći jer su ratovi, izolacija i osiromašenje učinili odmor u Hrvatskoj nezamislivim, nastavlja agencija i dodaje kako se "nakon višegodišnjeg mira u regiji i odlaska s pozornice političara koji su vodili Hrvatsku, Bosnu i Srbiju u ratove, turizam sada smatra važnim oruđem gospodarskog oporavka".

Agencija u članku piše i oživljavanju turizma u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini navodeći između ostalog i da je Stari most u Mostaru 1993. godine uništila Hrvatska vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙