FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI SUD: CDU MORA PLATITI KAZNU ZBOG TAJNIH RAČUNA

BERLIN, 16. rujna 2004. (Hina) - Njemačka Kršćansko demokratska unija(CDU) mora platiti 21 milijun eura kazne zbog tajnih računa uinozemstvu koji nisu bili uvedeni u platne bilance stranke, odlučio jeu četvrtak Njemački ustavni sud u Karlsruheu.
BERLIN, 16. rujna 2004. (Hina) - Njemačka Kršćansko demokratska unija (CDU) mora platiti 21 milijun eura kazne zbog tajnih računa u inozemstvu koji nisu bili uvedeni u platne bilance stranke, odlučio je u četvrtak Njemački ustavni sud u Karlsruheu.

Najviši njemački sud time je odbacio žalbu stranke, koja se žalila protiv odluke predsjednika Bundestaga Wolfganga Thiersea, koji je CDU 2000. godine kaznio zbog neuknjiženih 18 milijuna maraka za godinu 1998. iznosom od 21 milijuna eura.

U obrazloženju odluke suci su objasnili da je odluka Bundestaga po kojoj CDU mora platiti dvostruko veću kaznu od utajenog novca sukladna Ustavu. Uredno vođenje poslovnih knjiga je dužnost svake političke stranke jer građani polažu pravo na informacije o prihodima i bogatstvu stranka koje izlaze na izbore, zaključuje se u obrazloženju presude.

Glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer je poslije izricanja presude ustvrdio da ona predstavlja težak financijski udarac za stranku, ali da aktualne predizborne kampanje nisu dovedene u pitanje jer je njihovo financiranje već prije osigurano. Dvadeset i jedan milijun eura koje CDU mora vratiti državi biti će podijeljene ostalim političkim strankama.

Istodobno, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) traži ostavku premijera savezne pokrajine Hessen Rolanda Kocha. Demokršćani iz ove savezne pokrajine su 1998. godine 18 milijuna maraka prebacili na tajne račune u Švicarskoj, a da taj iznos nisu prijavili u godišnjem poreznom izvješću. SPD smatra da je Roland Koch, koji je na vlast došao nakon tajnog prebacivanja novca, tadašnju predizbornu kampanju financirao ilegalnim sredstvima te da je i njegov dolazak na vlast ilegalan. Trenutno se pred sudom u Wiesbadenu zbog ilegalnog prebacivanja novca u inozemstvo vodi proces pretiv tadašnjeg demokršćanskog ministra unutarnjih poslova i desne ruke Helmuta Kohla, Manfreda Kanthera.

Kao posljedica afere s tajnim računima CDU-a, Bundestag je 2001. donio pooštren zakon o stranačkim donacijama koji daje više transparentnosti u financijsko poslovanje političkih stranaka te obvezuje javnu objavu svake donacije više od 5000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙