FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI PREDSJEDNIK NA METI KRITIKA S ISTOKA I ZAPADA

BERLIN, 13. rujna 2004. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehlersvojom je izjavom o nemogućnosti izjednačavanja standarda izmeđuistoka i zapada zemlje izazvao žestoke rasprave i na istoku i nazapadu zemlje.
BERLIN, 13. rujna 2004. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehler svojom je izjavom o nemogućnosti izjednačavanja standarda između istoka i zapada zemlje izazvao žestoke rasprave i na istoku i na zapadu zemlje.

Nakon što su tijekom vikenda istočnonjemački političari oštro napali Koehlera zbog njegova intervjua najnovijem broju tjednika "Focus", u kojemu je rekao da se istok zemlje mora pomiriti s činjenicom da nikada neće imati takav standard kao zapadni sunarodnjaci, kritikama su se u ponedjeljak pridružili i zapadni političari.

Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU), kojoj pripada i sam Koehler, Angela Merkel izjavila je u razgovoru za "Sueddeutsche Zeitung" da izjednačavanje životnih prilika između bivše Zapadne i Istočne Njemačke i dalje mora ostati politički prioritet.

Socijaldemokratska premijerka najsjevernije njemačke savezne pokrajine Schleswig-Hollstein Heide Simonis Koehlerovu je izjavu nazvala "izuzetno nesretnom", a član predsjedništva stranke Zelenih Fritz Kuhn optužio je predsjednika da svojim izjavama vodi predizbornu kampanju u korist istočnonjemačke Stranke demokratskog socijalizma (PDS) koja se "profilirala na tezi da su istočnonjemački građani, građani drugog reda".

Jedan dio političara je, međutim, njemačkog predsjednika uzeo u zaštitu. Predsjednik Liberala (FDP) Guido Westerwelle je, u razgovoru za dnevnik "Bild", iznio mišljenje da svima u zemlji treba pružiti priliku za uspjeh, ali da država za rezultat ne može jamčiti. Glavna tajnica FDP-a Cornelia Pieper smatra

da 40 godina planskog socijalističkog gospodarstva, s jedne i slobodnog kapitalizma, s druge strane, ne mogu biti izjednačeni u 15 godina.

I bivši njemački predsjednik Richard von Weizsaecker (CDU) branio je svog nasljednika. "Koehler je samo reako istinu, što je potrebno da bi se očuvala demokracija", zaključio je von Weizsaecker.

Njemački predsjednik Koehler je prilikom svog izbora u svibnju ove godine najavio da se neće ustezati od toga da svojim sugrađanima "kaže istinu u oči". Koehler, koji je u prošlosti obnašao dužnost predsjednika Svjetske banke, već je i prije izjavio da politika subvencija kojom se umjetno postiže prividna jednakost između siromašnih i bogatijih pokrajina nema budućnost. Sadašnja politika "izjednačavanja" pokrajina, što se ne odnosi samo na prelijevanje s zapada na istok nego i iz južnih bogatijih pokrajina prema sjevernijim, već je godinama na udaru kritika, prije svega demokršćanskih pokrajina poput Bavarske ili Baden Wuertenberga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙