FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NESLAGANJA U RUSKOJ VLADI OKO REFORME ENERGETSKOG SEKTORA

MOSKVA, 19. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Rusija ne uspijevaprovoditi gospodarske reforme u skladu s ciljanom brzinom te morarestrukturiranje energetskog sektora učiniti svojim najvećimprioritetom, izjavio je danas ruski ministar financija AleksejKudrin.
MOSKVA, 19. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Rusija ne uspijeva provoditi gospodarske reforme u skladu s ciljanom brzinom te mora restrukturiranje energetskog sektora učiniti svojim najvećim prioritetom, izjavio je danas ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

"Uprskali smo sve naše planove", izjavio je Kudrin, te zatražio od premijera Mikhaila Fradkova da preuzme osobno kontrolu nad tim reformama.

Njegova neuobičajena izravna ocjena izrečena na današnjoj sjednici ruske vlade otvorenoj za javnost pokazala je razlike u politici prema energetskom sektoru između ekonomskih liberala u kabinetu i Fradkova, protežea ruskog predsjednika Vladimira Putina koji usporava reformu otkad je imenovan na to mjesto ovoga proljeća.

Fradkov je, naime, odbacio odluku o odvajanju regionalnih proizvođača električne energije od državnog giganta elektroprivrede Unified Energy System, potaknuvši time zabrinutosti oko svoje predanosti reformama za poticanje rasta.

On je uzvratio Kudrinu, kazavši da bi ministri trebali podizati svoje procjene gospodarskog rasta na razinu potrebnu Rusiji kako bi se ispunio Putinov cilj udvostručenja ruskog gospodarstva u 10 godina. "Ne razumijem zašto nisi procijenio 7,5-postotni rast, što nam treba da bismo udvostručili veličinu gospodarstva", Fradkov je kazao Kudrinu.

Ostali liberali u ruskoj vladi, poput ministra gospodarstva Germana Grefa, sve više su nadglasavani u svojim pozivima za pokretanjem reformi, tvrdeći da bi ruski gospodarski boom mogao nestati ako cijene nafte padnu ispod sadašnjih rekordnih razina. Ruski mediji izvijestili su da su Gref i ministar industrije Viktor Krištenko uputili pismo Fradkovu zahtijevajući stvaranje regionalnih kompanija za proizvodnju električne energije te upozorili da će od iduće godine biti nezakonito da ista kompanija proizvodi i distribuira struju.

Kudrinov poziv za reformama u sektoru plina odnosi se na prijedloge da se oslabi položaj državnog monopola Gazproma dopuštanjem konkurencije u istraživanju te omogućavanjem i trećim stranama da pristupe ruskoj mreži plinovoda.

"Već sam rekao da su te reforme naši ključni problemi", rekao je Kudrin. "Ako si spreman preuzeti kontrolu nad tim reformama, tada ćemo ih u godinu dana uračunati u naše gospodarske procjene".

Ministarstvo gospodarstva procijenilo je ove godine rast ruskog BDP-a za 6,9 posto, a uz najbolji scenarij u visini 7,1 posto, te njegovo postupno usporavanje u 2005. na 6,3 te u 2006. na 6,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙