FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PATTEN SE U OPROŠTAJNOM GOVORU OBRUŠIO NA SAD

STRASBOURG, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Odlazeći povjerenikEuropske komisije za vanjske odnose Chris Patten žestoko je u srijedukritizirao američku politiku prema Iraku, rekavši da svijet zaslužujeviše od američkog "testosterona".
STRASBOURG, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Odlazeći povjerenik Europske komisije za vanjske odnose Chris Patten žestoko je u srijedu kritizirao američku politiku prema Iraku, rekavši da svijet zaslužuje više od američkog "testosterona".

Poznat po britkom jeziku, Patten je iskoristio svoj oproštajni govor pred Europskim parlamentom kako bi izrazio protivljenje jednostranom pristupu i omalovažavanju saveznika administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Američka invazija za svrgavanje Sadama Huseina, koja je podijelila zapadne saveznike, nije donijela mir u Irak, Izrael ili Palestincima, rekao je Patten.

Ne spominjući imenom američkog predsjednika Busha, ocijenio je da "neokonzervativni unilateralizam" nije uspio donijeti mir, slobodu i demokraciju, te je prisilio Washington na povratak saveznicima i međunarodnim institucijama.

Patten, bivši čelnik britanske Konzervativne stranke i posljednji kolonijalni guverner Hong Konga, napustit će dužnost povjerenika krajem idućeg mjeseca i vratit će se poslu profesora na Sveučilištu Oxford.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙