FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ČEKA MUSLIMANSKI BIJES AKO OSTAVI TURSKU POSTRANI

STOCKHOLM, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija uvrijedit ćemuslimanski svijet ako ne pokrene pregovore o pristupu s Turskom,jednom kad ta zemlja ispuni kriterije, rekao je u srijedu europskipovjerenik za vanjske odnose Chris Patten.
STOCKHOLM, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska unija uvrijedit će muslimanski svijet ako ne pokrene pregovore o pristupu s Turskom, jednom kad ta zemlja ispuni kriterije, rekao je u srijedu europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten.

Kritičari u Ankari opisuju EU kao "kršćanski klub" koji nije voljan prigrliti uglavnom muslimansku Tursku ni pod kojim uvjetima. Međutim, širok opseg reformi dao je Turskoj nadu da će krajem godine uspjeti započeti pregovore o pristupu.

Europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen, koji se nalazi u Turskoj pred konačno mišljenje Europske komisije koje treba biti objavljeno u listopadu, u ponedjeljak je rekao da je Turska blizu dugoočekivanom otvaranju pregovora o pristupu.

Patten je rekao da, ako Turska ispuni uvjete o ljudskim i građanskim pravima a dobije negativan odgovor, "tada šaljemo poruku islamskom svijetu koja potvrđuje ono što mnogi misle o neizbježnom sukobu civilizacija".

"Ne smijemo iz vida izgubiti geostrateška pitanja", rekao je Patten u intervjuu Reutersu tijekom posjeta Stockholmu.

Ako sadašnja Europska komisija, čiji mandat istječe u studenom, preporuči da je Turska spremna, pregovori o pristupu počet će uskoro, ali članstvo u EU Turska bi mogla čekati desetak godina ili duže.

Vatikanski kardinal Joseph Ratzinger Ankari je preporučio da se radije okrene arapskim zemljama, a povjerenik Europske komisije iz Nizozemske Frits Bolkestein izjasnio se protiv primanja Turske u EU.

S druge strane, budući predsjednik Komisije Jose Manuel Durao Barroso i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekli su da vjera ne bi smjela biti prepreka za priključenje Ankare Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙