FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH TRAŽI NOVI MANDAT KAKO BI POBIJEDIO TERORIZAM

WASHINGTON/NEW YORK,3. rujna(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush pozvao je u četvrtak Amerikance da mu daju novi četverogodišnjimandat kako bi pobijedio terorizam i osigurao bolju budućnost za svojesugrađane.
WASHINGTON/NEW YORK,3. rujna(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u četvrtak Amerikance da mu daju novi četverogodišnji mandat kako bi pobijedio terorizam i osigurao bolju budućnost za svoje sugrađane.

"Nastavljamo ofenzivu, napadajući teroriste u inozemstvu kako se ne bi morali suočiti s njima kod kuće", rekao je Bush u govoru na Republikanskoj konvenciji u New Yorku, nakon što je prihvatio kandidaturu za naredne predsjedničke izbore. "I, pobijedit ćemo", kazao je on.

Bush očekuje kako će mu njegov govor, televizijski prenošen diljem Amerike, a koji je hvalio njegovo čelništvo u doba terorističke prijetnje, osigurati jasnu prednost pred izazivačem iz Demokratske stranke Johnom Kerryjem dva mjeseca prije izbora 2. studenoga.

"Ovaj trenutak u životu naše zemlje ostat će zapamćen. Generacije će znati da li smo održali našu vjeru i našu riječ", rekao je Bush. "Sloboda mnogih i buduća sigurnost naše zemlje sada ovisi o nama".

Odbacujući kritike da prelako poseže za silom u međunarodnim odnosima, Bush je kazao kako borbu protiv terorizma "ne vodi radi ponosa niti moći nego zato jer su životi naših sugrađana u pitanju".

"Ovi izbori će također odrediti kako Amerika odgovara na nastavljenu opasnost od terorizma, a znate gdje ja stojim", kazao je Bush. "Ja nikada neću popustiti u obrani Amerike, što god bude trebalo".

Govorom koji su Republikanci burno pozdravili, Bush je završio konvenciju u New Yorku i započeo završna dva mjeseca izjednačene predizborne utrke sa senatorom Kerryjem za još jedan mandat u Bijeloj kući.

"Natječem se za predsjednika s jasnim i pozitivnim planom za izgradnju sigurnijeg svijeta i optimističnije Amerike", kazao je Bush, koji je u govoru podsjetio na svoj "suosjećajni konzervativizam" s kojim je pobijedio na izborima 2000. te obećao promjene na nizu područja unutarnje politike, koja je kao i nacionalna sigurnost važna tema ovih izbora.

Bush je obećao pojednostaviti porezni sustav, pozvao na reformu mirovinskog osiguranja, obećao više sredstava za prekvalifikacije radnika koji su izgubili posao te jačanje zdravstvene skrbi za obične Amerikance.

Demokrati su optužili Busha da je u prethodne četiri godine malo napravio u zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i očuvanju okoliša, upozoravajući da je za to vrijeme 5 milijuna Amerikanaca izgubilo zdravstveno osiguranje, 4 milijuna njih svrstano među siromašne, a preko milijun izgubilo posao.

Bushov govor nastojao je uvjeriti birače kako je on, a ne njegov protivnik Kerry pravi izbor za pobjedu u borbi protiv terorizma i bolju ekonomsku i socijalnu sigurnost Amerikanaca.

Bush je nastojao prikazati Kerryja kao nedovoljno jakog u nacionalnoj sigurnosti i nepodobnog da izbori rat protiv terorizma. "Vjerujem da ova zemlja želi nepokolebljivo, dosljedno, principijelno čelništvo. Zato ćemo, uz vašu pomoć, pobijediti na ovim izborima", kazao je, često prekidan odobravanjem svojih pristalica koji su tražili "još četiri godine" za njega u Bijeloj kući.

Ustvrdio je da će ratovi u Afganistanu i Iraku pomoći da se pobijedi terorizam ne samo silom nego i demokratskim preobražajem Bliskog Istoka, za koji se zalaže u svom programu ekonomske i političke pomoći demokraciji na tom području. "Slobodna društva na Bliskom istoku će biti društva nade, koja neće više hraniti ogorčenje i uzgajati nasilje za izvoz", kazao je.

Nabrajajući uspjehe u borbi protiv terorizma, Bush je naveo oslobođenje Afganistana; Pakistan i Saudijsku Arabiju koji uhićuju terorističke čelnike, Libiju koja je odustala od oružja masovnog uništavanja te Irak koji se sada bori za demokraciju.

Govoreći o napadu na Irak koji je poveo opravdavajući ga oružjem masovnog uništavanja koje nije nađeno Bush je kazao da si Amerika nakon napada 11. rujna nije mogla priuštiti da se ne suprotstavi režimu Saddama Husseina, koji je podupirao teroriste i ranije upotrijebio to oružje. "Mi se moramo i mi ćemo se suprotstaviti prijetnjama Americi prije nego bude kasno", kazao je on.

Njegov govor za trenutak je prekinuo prosvjednik, protivnik rata koji je nosio natpis "Bush je lagao, ljudi su ginuli". U ratu u Iraku do sada je poginulo blizu 1.000 američkih vojnika.

Predstavljajući sebe kao odlučnog glavnog zapovjednika kojem je prva briga nacionalna sigurnost Bush je oštro napao Kerryja zbog nedovoljne potpore američkoj vojsci navodeći kako je glasovao protiv financiranja vojnih potreba u Iraku i Afganistanu.

Najnovija istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da je Bush u blagoj prednosti u odnosu na Kerryja te da u očima Amerikanaca uživa sve više povjerenja pred svojim izazivačem u nacionalnoj sigurnosti koja je postala najvažnije pitanje izbora.

Bush se nada da će mu kongres Republikanaca osigurati značajan skok popularnosti kakvu ti skupovi obično donose. Kerry je uspio dobiti samo malen rast odobravanja birača nakon kongresa njegove demokratske stranke u Bostonu prije mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙