FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZATRAŽENA OSTAVKA MINISTRICE PROSVJETE

BEOGRAD,15. rujna 2004.(Hina) - Mladi Socijaldemokratske unije ŽarkaKoraća i Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića zatražili suostavku srbijanske ministrice prosvjete i sporta Ljiljane Čolić, tenajavili potpisivanje peticije za njezinu smjenu, zbog više odlukakoje su uznemirile stručnu i ostalu javnost, među kojima je najvišepažnje izazvala odluka o izbacivanju teorije evolucije CharlesaDarwina iz nastavnog programa za osme razrede osnovne škole, koju je umeđuvremenu povuklo ministarstvo prosvjete.
BEOGRAD,15. rujna 2004.(Hina) - Mladi Socijaldemokratske unije Žarka Koraća i Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića zatražili su ostavku srbijanske ministrice prosvjete i sporta Ljiljane Čolić, te najavili potpisivanje peticije za njezinu smjenu, zbog više odluka koje su uznemirile stručnu i ostalu javnost, među kojima je najviše pažnje izazvala odluka o izbacivanju teorije evolucije Charlesa Darwina iz nastavnog programa za osme razrede osnovne škole, koju je u međuvremenu povuklo ministarstvo prosvjete.

Još se bura zbog izbacivanja Darwina nije stišala, a javnost je dobila novi skandal. Odlukom iste ministrice predmet "Od igračke do računala" bit će samo izborni predmet u prvim razredima osnovne škole, jer - po ministrici Čolić - "iz zdravstvenih razloga nije dobro da se djeca od sedam godina života zrače putem računala".

Bivši ministar prosvjete Gašo Knežević, čije je ministarstvo uvelo taj predmet, izjavio je Radiju B92 da su pri kreiranju izbornih predmeta konzultirani stručnjaci: "Kad je riječ o ovom predmetu, u tome su sudjelovali i zdravstveni radnici i argument da je to nezdravo za djecu apsolutno je besmislen".

Ministrica Čolić od početka svog mandata u sukobu je sa stručnom javnošću. Jedna od prvih njezinih odluka bila je ukidanje nastave stranog jezika u prvom razredu osnovne škole, jer je njezin stav da učenje drugog jezika, osim materinjeg, u ranom uzrastu negativno utječe na dječju psihu. Nedavno su prosvjetni radnici u Vojvodini prosvjedovali zbog toga što Ministarstvo nije ove godine, kao što je to bio slučaj prošle godine, za vrijeme bivše vlade, ponovno naručilo udžbenike za pripadnike manjina, primjerice udžbenike hrvatskog jezika.

Slijedilo je izbacivanje Darwina iz udžbenika s ministričinim objašnjenjem da je "Darwinova teorija dogmatska i da će odluka ostati na snazi sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čovjeka i cijeli svijet". Jedini komentar koji se dosad čuo od ministrice ostaje prošlotjedna izjava "Glasu javnosti": "Svaki ministar treba ostaviti pečat u svom radu, a ovo je moj pečat".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙