FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VOJVODINA: UDŽBENICI ZA NASTAVU NA HRVATSKOM U UPOTREBI I BEZ SLUŽBENOG ODOBRENJA

SUBOTICA, 6. rujna 2004. (Hina) - Udžbenici za nastavu na hrvatskomjeziku u Vojvodini, koji su dar grada Zagreba, podijeljeni su krajemprošloga tjedna i djeca hrvatskih odjeljenja ih od tada koriste iakonjihova upotreba još uvijek nije službeno odobrena, izjavio je uponedjeljak predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća uSrbiji i Crnoj Gori Lazo Vojnić Hajduk.
SUBOTICA, 6. rujna 2004. (Hina) - Udžbenici za nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini, koji su dar grada Zagreba, podijeljeni su krajem prošloga tjedna i djeca hrvatskih odjeljenja ih od tada koriste iako njihova upotreba još uvijek nije službeno odobrena, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i Crnoj Gori Lazo Vojnić Hajduk.

"Školska godina je počela i mi nismo mogli dopustiti da djeca i škole ispaštaju zbog inertnosti administracije srbijanskog Ministarstva prosvjete, koje još uvijek nije izdalo formalnu suglasnost za njihovu upotrebu", rekao je Vojnić.

Iako je Hrvatsko nacionalno vijeće, s ostalim vijećima nacionalnih manjina, u lipnju uputilo zahtjeve za korištenje udžbenika iz njihovih matičnih zemalja, Ministarstvo prosvjete Republike Srbije još uvijek nije na primjeren način odgovorilo, navodi Lazo Vojnić Hajduk.

On je dodao da prethodnih godina nije bilo ovakvih problema.

Udžbenici za sva tri razreda osnovne škole osigurao je Grad Zagreb na zamolbu HNV-a, koji nije u mogućnosti samostalno izdavati školsku literaturu.

Nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini od ove školske godine pohađa ukupno 130 djece u četiri osnovne škole na teritoriju općine Subotica.

Osim tih učenika još oko 300 djece u Subotici, Somboru i Sonti sluša predmet "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture".

Inače, hrvatska odjeljenja postoje samo u osnovnim školama na teritoriju općine Subotica u kojoj je hrvatski jedan od službenih jezika od 1991.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙