FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od polovice stanovništva Srbije ispod granice siromaštva

BEOGRAD,31.kolovoza(Hina) - Oko 60 posto stanovništva Srbije živi ispodgranice siromaštva, službeno je nezaposleno oko 30, a po neslužbenimpodatcima nezaposleno je oko 40 posto radno sposobnog stanovništva,podaci su beogradskog Centra za proučavanje alternativa iz najnovijeanalize socijalno-ekonomskog stanja u Srbiji.
BEOGRAD,31.kolovoza(Hina) - Oko 60 posto stanovništva Srbije živi ispod granice siromaštva, službeno je nezaposleno oko 30, a po neslužbenim podatcima nezaposleno je oko 40 posto radno sposobnog stanovništva, podaci su beogradskog Centra za proučavanje alternativa iz najnovije analize socijalno-ekonomskog stanja u Srbiji.

Prema tih analizi, srpska je ekonomija u blagom padu ili stagnaciji, prosječna plaća u Srbiji trenutno je oko 200 eura, a početkom ove godine realno je bila niža nego prethodne godine.

Analiza pokazuje i da je od dosadašnje tranzicije u Srbiji direktnu korist imalo manje od dva posto stanovništva, indirektnu svega oko osam posto. Sloj bogatih čini 9,75 posto stanovništva, višu i višu srednju klasu po 15 posto, dok ispod crte siromaštva živi čak 60 posto ljudi, a oko 10 posto ih je gladno, ističu analitičari Centra.

Iznose i podatke da je srpsko gospodarstvo na pola od onoga iz 1989. godine, industrija na 30 posto tadašnje, a smatraju i da je položaj proizvodnje posebno težak i zbog monetarne politike i privilegiranosti uvozog lobija koji je Srbiju doveo do vanjskotrgovinskog deficita od pet milijardi dolara.

U analizi se procjenjuje da će Srbija, koja je prezadužena, za par godina neizbježno ući u dužničku krizu. Raste socijalno i ekonomsko nezadovoljstvo, usporedo s tim u stalnom je porastu i indeks spremnosti za nasilne demonstracije, a najmanje 60 posto birača je socijaldemokratski orijentirano, a na političkoj sceni ne postoji stranka koja bi mogla kanalizirati to nezadovoljstvo, pokazuje analiza Centra za proučavanje alternativa.

(Hina) xtman/xbn ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙