FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: iz bivše vojarne ukradeno deset brončanih poprsja

KARLOVAC, 15. rujna 2004. (Hina) - Iz bivše vojarne "Josipa Kraša" uKarlovcu, na Trgu Josipa bana Jelačića, kradljivci su provalom između10. i 14. rujna ove godine odnijeli deset brončanih poprsja, priopćilaje danas karlovačka Policijska uoprava.
KARLOVAC, 15. rujna 2004. (Hina) - Iz bivše vojarne "Josipa Kraša" u Karlovcu, na Trgu Josipa bana Jelačića, kradljivci su provalom između 10. i 14. rujna ove godine odnijeli deset brončanih poprsja, priopćila je danas karlovačka Policijska uoprava.

Po riječima ravnateljice karlovačkoga Gradskog muzeja Rosane Mikulić riječ o poprsjima iz negdašnjeg Parka narodnih heroja kod Gradskog kazališta "Zorina doma", među kojima su i poprsja Ivi Loli Ribaru, Josipu Krašu, braći Dakić, Nadi Dimić, Marijanu Čaviću i drugima, a autori su akademski kipari Kosta Angeli Radovani, Stanislav Mišić, Belizar Bahorić, Stevan Luketić, Vjekoslav Poljan i Želimir Janeš.

"Muzej ne odlučuje hoće li i gdje ta poprsja biti izložena, ali držim da je davno trebalo odlučiti što s njima, jer su bile neprikladno pohranjene", rekla je ravnateljica Mikulić uz objašnjenje da su poprsja uklonjena odlukom bivšeg Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Karlovac u ožujku 1992. Od tada su se čuvala u Muzeju, ali su zbog skučena prostora 2001. smještena u nečuvanu zgradu koja je Muzeju dodijeljena na uporabu. Po njezinu mišljenju motiv krađe je samo koristoljublje, a ne ideološki, jer je bronca vrijedan materijal.

Čini se da su kradljivci namjeravali ponovno doći, jer su do izlaza privukli i preostala tri poprsja, a jedino je Titova statua ostala nedirnuta, jer je očito bila preteška, rekla je ravnateljica Mikulić.

Počinitelji su također s prvog kata, kojim se služi "Zorin dom", spustili u prizemlje nekoliko predmeta od bakra i aluminija u vlasništvu Kazališta, ali su ostavljeni u prizemlju, objašnjeno je u policijskom priopćenju i dodano da će šteta biti naknadno utvrđena.

Slična krađa dogodila se srpnju kada je s postolja pred Gradskom knjižnicom "Ivana Gorana Kovačića" ukradeno i brončano poprsje pjesnika Ivana Gorana Kovačića, za što je na deset mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen devetnaestogodišnji Stjepan Matan iz Karlovca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙