FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: VLADA OD HAAGA TRAŽI DODATNO OBJAŠNJENJE

ZAGREB, 15. rujna 2004.(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je usrijedu da je Vlada uputila zahtjev predsjedniku Haaškog suda dadodatno objasni razloge koji su utjecali na odluku da generali IvanČermak i Mladen Markač do početka suđenja ostanu u pritvoru.
ZAGREB, 15. rujna 2004.(Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu da je Vlada uputila zahtjev predsjedniku Haaškog suda da dodatno objasni razloge koji su utjecali na odluku da generali Ivan Čermak i Mladen Markač do početka suđenja ostanu u pritvoru.

Želimo čuti zašto je Sud donio takvu odluku, pogotovo jer je nedavno na slobodu pustio šest Hrvata iz BiH, rekao je Sanader za sjednice Hrvatskog sabora. Najavio je da će ministrica pravosuđa uskoro tražiti sastanak s predsjednikom Haškog suda i glavnom haškom tužiteljicom i da će, čim se saznaju razlozi, o njima izvijestiti javnost i Sabor.

Razlozi moraju biti teški, s obzirom na najave o njihovu puštanju na slobodu do početka suđenja, ocijenio je Sanader. Naglasio je da Vlada neće posustati u traženju da se Markač i Čermak puste na slobodu, te da će, u dogovoru s njihovim braniteljima, poduzeti sve što im dopuštaju pravni okviri.

Sanader je izjavio da je i Vlada bila neugodno iznenađena viješću iz Haaga, jer je učinila sve da se Čermaku i Markaču omogući obrana sa slobode. Naše neugodno iznenađenje je tim veće, i zbog činjenice da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte uputila pismo Sudu da se ne protivi puštanju na slobodu Markača i Čermaka, kazao je Sanader.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt primila je u srijedu šefa Ureda za vezu ICTY-a u Zagrebu Thomasa Osoria, izrazivši iznenađenje i zabrinutost odlukom Suda, koja je donesena u utorak, a imajući u vidu jamstva Vlade RH, te vrlo dobru suradnju RH s Haškim sudom.

Thomas Osorio je rekao da je riječ o autonomnoj odluci Sudskog vijeća, na koju se može utjecati jedino pravnim sredstvima. On je prenio poruku glavne tužiteljice Carle Del Ponte da je i Tužiteljstvo iznenađeno navedenom odlukom, s obzirom da se nije protivilo njihovu privremenom puštanju na slobodu, te se i u daljnjem pravnom postupku tome neće protiviti, stoji u priopćenju ministarstva pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙