FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada predlaže proglasiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

ZAGREB,14. rujna(Hina) - Hrvatska Vlada u petak bi Hrvatskom saborutrebala poslati prijedlog da 22. rujna proglasi Nacionalnim danomborbe protiv nasilja nad ženama, doznaje se danas u Banskim dvorima.
ZAGREB,14. rujna(Hina) - Hrvatska Vlada u petak bi Hrvatskom saboru trebala poslati prijedlog da 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Taj prijedlog Vladi je poslalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a 22. rujna odabran je u spomen na taj datum 1999. kada su u sudnici Općinskog suda u Zagrebu u 'slučaju Oraškić' od pištolja Mate Oraškića stradale četiri žene - sutkinja, odvjetnica, počiniteljeva supuga i zapisničarka.

MUP-ovi podaci za prvo tromjesečje ove godine upozoravaju na drastičan rast nasilja nad ženama.

Od 2.275 žrtava nasilja njih 66,4 posto bile su žene, što u odnosu na lanjsko razdoblje predstavlja porast od 50,1 posto.

Statistika bilježi da su u 44 posto slučajeva žene zlostavljali njihovi supruzi, u 18,2 posto slučajeva očevi, u 13,5 sinovi, u 7,7 posto slučajeva izvanbračni, a u 2,5 posto slučajeva bivši muževi.

Podaci potvrđuju i da se žene najčešće zlostavljaju u krugu obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙