FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAPAN: DVA SNAŽNA POTRESA POGODILA ZAPADNI I SREDIŠNJI DIO ZEMLJE, NEMA POGINULIH

TOKIO , 5. rujna 2004. (Hina/AFP) - Dva snažna potresa magnitude 6,9 i7,3 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodila su u nedjelju navečerzapadni i središnji dio Japana, pri čemu je ozlijeđeno više desetakastanovnika.
TOKIO , 5. rujna 2004. (Hina/AFP) - Dva snažna potresa magnitude 6,9 i 7,3 stupnja po Richterovoj ljestvici pogodila su u nedjelju navečer zapadni i središnji dio Japana, pri čemu je ozlijeđeno više desetaka stanovnika.

Potresi su prouzročili podizanje razine mora, a zbog njih je i nakratko obustavljeno prometovanje brzih vlakova.

Prvi se potres osjetio oko 19.07 sati po lokalnom vremenu, a epicentar mu je bio u Pacifiku, duž središnje pokrajine Tokai. U programu javne televizije NHK odmah je objavljeno upozorenje o mogućnosti pojave tsunamija. Valovi su nakon potresa bili visoki oko metar i poplavili su manja mjesta uz obalu, posebno u pokrajini Wakayama, pa je njihovo stanovništvo evakuirano.

Prema prvim informacijama potresi nisu prouzročili veću materijalnu štetu, a nijedna nuklearna centrala uz pacifičku obalu nije oštećena, izvjestile su japanske vlasti. U drugom je potresu ozlijeđeno najmanje sedam osoba, izvijestila je televizija NHK.

Glasnogovornik japanskih željeznica izjavio je kako je prometovanje japanskim brzim vlakovima nakratko obustavljeno, no kako tračnice nisu oštećene, promet je ubrzo ponovno uspostavljen.

Japanski arhipelag podložan je tisućama potresa svake godine. U siječnju 1995. u potresu magnitude 7,2 stupnja po Richteru, koji je pogodio grad Kobe na zapadu zemlje, poginulo je više od 6.000 ljudi.

Južni dio zemlje u nedjelju je pogodio tajfun Songda, 18. ove sezone (od lipnja do rujna), pri čemu je ozlijeđeno najmanje 12 osoba. Songda je uz kišu i vjetar koji je puhao brzinom do 170 km/h pogodio područje Okinawe na krajnjem jugu zemlje. Oko 8.000 ljudi ostalo je bez električne energije, a otkazano je više od 200 letova. Meteorolozi su izvijestili kako Songda polako napreduje prema sjeveru, te da će do utorka zahvatiti i Nagasaki. Također su tijekom predstojećeg tjedna najavili pojavu još jednog tajfuna - Sarike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙