FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJVIŠE VRIJEDNOSTI EUROPSKIH BURZOVNIH INDEKSA U DVA MJESECA

LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Snažniji optimizam u pogledusituacije u američkom gospodarstvu potaknuo je danas na europskimtržištima ulaganja u tehnološki i osiguravajući sektor, što je podiglovrijednosti europskih burzovnih indeksa na najviše razine u protekladva mjeseca.
LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Snažniji optimizam u pogledu situacije u američkom gospodarstvu potaknuo je danas na europskim tržištima ulaganja u tehnološki i osiguravajući sektor, što je podiglo vrijednosti europskih burzovnih indeksa na najviše razine u protekla dva mjeseca.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks dosegnuo 4.560 bodova, ojačavši 0,2 posto. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 3.882 boda.

Ulagače na tržištima uhvatilo je optimistično raspoloženje nakon što je krajem prošloga tjedna objavljen snažan rast broja zaposlenih na američkom tržištu rada tijekom kolovoza. To je raspršilo njihove zabrinutosti oko nastavka usporavanja aktivnosti u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

"Riječ je o neznatno boljem raspoloženju, to je sigurno. Većina neizvjesnosti koja je ranije bila prisutna malo je raspršena", ocijenio je raspoloženje na tržištu Thierry Lacraz, strateg banke Pictet&Cie.

Najveće dobitnice bile su dionice proizvođača poluvodiča, poput ASML-a, Infineona, Philipsa i STMicroelectronicsa, koje su poskupjele od 1,5 do 2,2 posto. Poticaj njihovoj kupovini dalo je priopćenje STM-a da neće snižavati svoje procjene poslovnih rezultata ove godine nakon što je Intel smanjio svoje prognoze.

Istodobno, njemački reosiguravatelj Hannover Re potvrdio je da ostaje pri svojim ovogodišnjim procjenama poslovanja, unatoč utjecaju što će ga na poslovanje imati štete od tornada koji su pogodili Floridu. To je pomoglo cijelom osiguravajućem sektoru, u kojem su ojačale dionice Allianza, Swiss Rea i Munich Rea.

Ovoga tjedna u fokusu tržišnih sudionika bit će zasjedanje Vijeća za monetarnu politiku britanske središnje banke, koje bi u četvrtak trebalo kamatne stope ostaviti na 4,75 posto.

"Europsko gospodarstvo nije izbjeglo globalno usporavanje aktivnosti koje se dogodilo tijekom ljeta, no općenito smo optimistični u vezi poslovnog ciklusa u eurozoni", stoji u priopćenju stratega J.P. Morgana. Globalna tržišta dionica imala su podršku zbog niskih cijena, snažnih profita korporacija i pada cijena nafte, kazali su u toj investicijskoj banci, u kojoj očekuju da Europska središnja banka podigne kamatne stope tek u prosincu.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao oko dva posto, na 11.244 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙