FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ TRAŽI ISTRAŽNO POVJERENSTVO ZA "VIKTOR LENAC"

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Desetina zastupnika u Hrvatskomsaboru, svi iz HDZ-a, zatražila je da se osnuje saborsko istražnopovjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice u svezi s izdanim državnimjamstvima vjerovnicima privatnog društva riječkoga Brodogradilišta"Viktor Lenac" u stečaju.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Desetina zastupnika u Hrvatskom saboru, svi iz HDZ-a, zatražila je da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo činjenice u svezi s izdanim državnim jamstvima vjerovnicima privatnog društva riječkoga Brodogradilišta "Viktor Lenac" u stečaju.

Povjerenstvo bi, drže u HDZ-u, utvrdilo tko su stvarni vlasnici Brodogradilišta kojemu su odobreni zajmovi i državna jamstva, razloge zbog kojih su izdavana državna jamstva njegovim vjerovnicima, vrijednost i narav jamstava koje je "Lenac" davao za osiguranje zajmova, posebice zaloge na pomorskom dobru i t.d.

U pisanu prijedlogu navode da bi Povjerenstvo bilo obvezno utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih zajmova, mogućem odljevu novca u inozemstvo i uzrocima koji su "Viktor Lenac" doveli u stečaj.

Rasvjetljivanje svih nepoznanica u "slučaju Lenac" za HDZ je neupitan javni interes.

U prilog tomu navode da je davanje državnih jamstava "Lencu" za zajmove potrebne njegovim privatnim vlasnicima odobravala Vlada na zahtjev "primarnog vlasnika Damira Vrhovnika", direktora "Lenca", kojemu su "prijateljske i partijske veze" s bivšim premijerom Ivicom Račanom, potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i ministrom financija Matom Crkvencom omogućile dobivanje zajmova od banaka, kojima su izdana državna jamstva za odobrene zajmove.

U HDZ-u spominju HBOR, Raiffaisenbank Austria i Privrednu banku Zagreb kojima je "Lenac" kako bi osigurao zajmove, založio nekretnine i objekte u pomorskom dobru u brodogradilišnoj luci Martinšćici.

Protivno izričitoj zakonskoj odredbi da se na pomorskom dobru ne može stjecati ni vlasništvo ni druga stvarna prava, to se u slučaju "Lenca" ipak dogodilo provedenom privatizacijom brodogradilišta, ističu u HDZ-u. Drže da je utvrđivanje svih okolnosti u kojima je privatizacija obavljena nesumnjiv javni interes.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙