FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do15,30 sati.
ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

DEN HAAG/ZAGREB

Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) u ponedjeljak je opovrgnulo izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je u petak nakon razgovora s najvišim dužnosnicima ICTY-a, rekao da će "suđenje šestorici Hrvata iz BiH vjerojatno biti prepušteno Hrvatskoj". "Na sastanku glavne tužiteljice Carle del Ponte s Čovićem nije bilo riječi o mjestu suđenja 'šestorici', tako da nije ni moglo biti nesporazuma oko budućnosti tog suđenja", rekla je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmannu u telefonskom razgovoru iz Haaga. "Šestorici koji su sada pušteni na privremenu slobodu bit će suđeno u Haagu", rekla je Hartmann, dodajući da je riječ o suđenju najvišim dužnosnicima koje ICTY ne može ustupiti lokalnom sudstvu. Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale, nije želio komentirati Čovićeve izjave nakon sastanka s predsjednikom suda Theodorom Meronom, rekavši da nije bio na tom sastanku.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u ponedjeljak, nakon nedavnog pokolja talaca u Beslanu, odlučniju borbu protiv terorizma koja će, bude li potrebno, uključivati i napade na terorističke baze u inozemstvu te najavio promjenu izbornog sustava kako bi ojačao kontrolu Kremlja nad zemljom, javljaju agencije. "Teroristi moraju biti uništeni u svojim leglima, a bude li potrebno, napadat će ih se i u inozemstvu", rekao je Putin na izvanrednom sastanku vlade i predstavnika 89 ruskih republika i regija posvećenom krvavom terorističkom napadu u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, u kojem je ubijeno više od 330 ljudi. Među razmatranim mjerama su uvođenje sustava uzbunjivanja, strože kontrole stranaca i ponovno uvođenje smrtne kazne. Ruske sigurnosne službe trebale bi također pojačati suradnju sa stranim službama. Prema ruskom ministru obrane Sergeju Ivanovu, preventivni napadi na teroriste mogli bi uključivati sve, osim nuklearnog oružja.

PODGORICA

Predstavnici Crne Gore u Haškom savjetu, federalnom organu za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu, dali su Beogradu dvotjedni rok da počne s izručenjima optuženih Tribunalu ili će napustiti to tijelo, priopćio je u ponedjeljak Predrag Bošković, zamjenik ministra vanjskih poslova državne zajednice, dodajući kako "taj rok istječe potkraj ovog tjedna". Bošković je rekao kako "crnogorski predstavnici u Nacionalnom savjetu za suradnju s Haškim tribunalom dobivaju stalna uvjeravanja iz Srbije da Beograd surađuje s Tribunalom najbolje što može", te da su "već postignuti pojedini pozitivni pomaci". "Bez izručivanja svih optuženih Haškom tribunalu, to pitanje neće biti stavljeno ad acta i uvijek će biti kao mač nad glavom Srbiji i Crnoj Gori u procesu pridruživanja Europskoj uniji", kazao je Bošković agenciji MINA.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u ponedjeljak u Saboru izaslanstvo Zapadne Australije, koje u organizaciji Zapadnoaustralsko-hrvatske komore boravi u Hrvatskoj od 12. do 18. rujna, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Izaslanstvo, koje uz predstavnike Vlade Zapadne Australije čine i brojni direktori tvrtki, predvodi predsjednik Zapadnoaustralsko-hrvatske komore Brian Rakich. Pohvalivši dobre bilateralne odnose Hrvatske i Australije, Šeks je istaknuo kako se pružaju mogućnosti za tješnju gospodarsku suradnju koju bi svakako trebalo intenzivirati, posebice imajući u vidu brojno hrvatsko iseljeništvo u Australiji, priopćeno je.

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proširit će svoju istragu o nedopuštenim nuklearnim aktivnostima na još jednu zemlju, Južnu Koreju, kazao je u ponedjeljak glavni tajnik agencije Mohamed ElBaradei. "Najkasnije u studenome podnijet ću izvješće Vijeću guvernera" IAEA-e, rekao je ElBaradei na početku sastanka guvernera u sjedištu agencije u Beču. Tjedan dana nakon što je priznala da je u tajnosti obogaćivala uran, Južna Koreja je u četvrtak priznala da je početkom 90-ih obavljala nuklearna ispitivanja plutonija. Veleposlanik Južne Koreje pri IAEA-i Cho Chang Ho, kazao je novinarima u Beču da su te prošle aktivnosti bile "izolirana ispitivanja", obavljana bez pristanka vlade u Seulu. Pritom je naglasio da se vlada "nedvosmisleno" odrekla nuklearnog oružja.

SUBOTICA

Vojvođanski tajnik za obrazovanje Zoltan Bunjik ocijenio je da je "neshvatljiva zabrana" uvoza udžbenika iz inozemstva teško pogodila sve škole na manjinskim jezicima i djelomično onemogućila stručnu nastavu u srednjim školama na jezicima manjina, prenosi u ponedjeljak "Građanski list". "Posebno je pogođena nastava u prvom razredu škola na hrvatskom jeziku jer je zabranjen čak i uvoz početnica", izjavio je Bunjik, i dodao da je srbijansko ministarstvo prosvjete zabranu uvelo iako je u pitanju uobičajena praksa nabave i osiguravanja udžbenika za sve one učenike i škole za koje je nemoguće ili je potpuno neisplativo tiskati ih u Srbiji. Tajnik za obrazovanje ističe, kako piše "Građanski list", da ne postoji alternativa za udžbenike iz inozemstva, pa će mnoge škole ostati bez tog nastavnog sredstva iako je nastava već počela.

LONDON

Sjeverna Koreja dopustit će zapadnim diplomatima da obiđu mjesto eksplozije za koju je dio međunarodne zajednice posumnjao da je nuklearni pokus, kazao je u ponedjeljak britanski ministar za posjeta Pjongjangu. "Zamolio sam jutros zamjenika ministra vanjskih poslova da dopusti našem veleposlaniku i drugim veleposlanicima obilazak mjesta eksplozije i vrlo sam zadovoljan što su Sjeverni Korejci pristali na taj zahtjev", kazao je novinarima ministar u Foreign Officeu Bill Rammell.

LJUBLJANA

Potez slovenskog premijera Antona Ropa, koji je u subotu s više ministara u svojoj vladi demonstrirao potporu ribarima iz Pirana u sporu s njihovim hrvatskim kolegama, naišao je na osudu predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča. Čelnik slovenskih nacionalista, poznat po radikalnim zahtjevima da se granica s Hrvatskom preseli na rijeku Mirnu ili na Rječinu, ocijenio je u ponedjeljak Ropov "lov na morske pse" jeftinim predizbornim potezom premijerovih liberalnih demokrata (LDS). "Riječ je o predizbornom potezu LDS-a i nedopustivom poigravanju s biračima i ribarima kojima je more jedini izvor zarade", naveo je Jelinčič u izjavi za javnost. Jelinčič tvrdi da je Rop "nesposoban riješiti granično pitanje" i da se udvara ribarima umjesto da stvar prepusti "nekom sposobnijem". Premijerove izjave da je spomenutim potezom u Piranskom zaljevu izrazio potporu ribarima znače podcjenjivanje javnosti, ocijenio je Jelinčič.

BEČ

Biskup austrijskog Sankt-Poeltena monsinjor Kurt Krenn, umiješan u seksualni skandal, prema pisanju austrijskog tiska prošli je tjedan u Vatikanu podnio pismenu ostavku na dosadašnju dužnost. Biskup Krenn, od kojega se već dulje vrijeme očekuje da podnese ostavku, na kraju je, čini se, popustio zahtjevu pape Ivana Pavla II. Sveti Otac je Krennu navodno prošli tjedan u Vatikanu savjetovao da napusti dosadašnju biskupsku dužnost te da kao razlog navede "zdravstvene razloge". Mediji raspolažu informacijama prema kojima se 68-godišnji Krenn bori i s alkoholizmom. "Ako Papa biskupu savjetuje da podnese ostakvu, on će to učiniti. No, za sada o tomu ne znam ništa. Naime, odluku o njegovoj ostavci objavit će Vatikan", rekao je njegov glasnogovornik Michael Dinhobel.

MOSTAR

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH u ponedjeljak je Federalnom tužiteljstvu dostavila prijavu protiv D. J. rođenog u Splitu , a nastanjenog u Grudama (BiH), koji se tereti za sudjelovanje u kaznenom djelu podmetanja eksploziva, potvrdio je u izjavi za Hinu glasnogovornik Uprave policije Federalnog MUP-a Robert Cvrtak. Cvrtak je rekao kako je protiv D. J. raspisana tjeralica, te da se pouzdano zna kako je u bijegu i trenutačno izvan BiH. Po riječima glasnogovornika, osnovano se sumnja da je D. J. pribavljao eksplozivna sredstva i s nepoznatim osobama organizirao kriminalnu skupinu većeg broja osoba. Ta je skupina podmetala i aktivirala eksplozivne naprave te izvršila ukupno 11 akcija na području Mostara i Sarajeva.

SARAJEVO

Gotovo četvrtina ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine otpada na Hrvatsku, koja je nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju zauzela prvo mjesto na popisu zemalja koje najviše izvoze u BiH ali i koje kupuju najviše roba iz te zemlje, pokazali su podaci što ih je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH. Kako je novinarima u Sarajevu kazao njen predsjednik Petar Milanović, Hrvatska je za prvih osam mjeseci izvezla u BiH proizvoda u vrijednosti od milijardu i 328 milijuna konvertibilnih maraka (oko 665 milijuna eura). U istom razdoblju Hrvatska je iz BiH uvezla roba u vrijednosti od gotovo 200 milijuna eura.

SARAJEVO

Sadašnji porezni potencijal Bosne i Hercegovine na godišnjoj razini iznosi oko tri milijarde eura, a uvođenjem poreza na dodanu vrijednost (PDV) vjerojatno će ga biti moguće povećati, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević. Ova uprava, koja predstavlja nadomjestak za jedinstvenu carinsku i poreznu administraciju na državnoj razini, trenutačno je angažirana i na pripremama za uvođenje PDV-a, a Čaušević se snažno zalaže da on bude temeljen na jedinstvenoj stopi od 17 posto. On drži kako će se na taj način osigurati učinkovita naplata poreznih pristojbi dok bi diferencirane stope, koje je predložio Parlament, prikupljanje poreza učinile veoma teškim i kompliciranim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙