FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati.
ZAGREB, 13. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KAIRO

Predstavnici kvarteta za Bliski istok pripremili su u nedjelju u Kairu idući sastanak skupine u New Yorku, objavio je William Burns, pomoćnik američkog državnog tajnika zadužen za Bliski istok.

Ministarski sastanak kvarteta predviđen je za 22. rujna i, prema Burnsu, "predstavljat će priliku da međunarodna zajednica ponovno potvrdi svoju predanost mirovnim smjernicama (mirovnom planu) za izraelsko-palestinski sukob".

Pripremni sastanak, održan u američkom veleposlanstvu u Kairu, bio je posvećen razmatranju situacije između Izraelaca i Palestinaca.

Burns je obje strane, a osobito Palestince, pozvao da "pokušaju iskoristiti izraelsko povlačenje iz Gaze i da ga smatraju dijelom šireg procesa koji uključuje potpunu provedbu mirovnih smjernica, koje bi pak trebale dovesti do obnove pregovora i osnivanja palestinske države".

JERUZALEM

Nekoliko desetaka tisuća židovskih naseljenika okupilo se u nedjelju navečer u središtu Jeruzalema kako bi izrazili protivljenje povlačenju iz pojasa Gaze i evakuaciji 8.000 Židova koji ondje žive.

Prema organizatorima, na prosvjednom skupu okupilo se 70.000 naseljenika, većinom mladih.

Uoči prosvjeda, Sharon je na sastanku vlade osudio krajnju desnicu zbog prijetnje građanskim ratom. "Svjedoci smo ozbiljne kampanje izazivanja... koja bi mogla dovesti do građanskog rata", rekao je.

Izraelska vlada trebala bi za dva dana glasovati o prijedlogu zakona o odšteti naseljenicima, što će predstavljati prvu konkretnu fazu povlačenja. Konačno zeleno svjetlo za evakuaciju, prema planu, predviđeno je za veljaču 2005.

GAZA

Palestinske vlasti i Islamski džihad zatražili su nedjelju oslobađanje dviju Talijanki i dvojice francuskih novinara otetih u Iraku.

"Pozivamo na oslobađanje svih civila otetih u Iraku, osobito dvojice francuskih novinara i dviju talijanskih državljanki", navodi se u priopćenju palestinskih vlasti.

Pozivima se pridružila i radikalna palestinska organizacija Islamski džihad. Predstavnik Islamskog džihada pozvao je Islamski džihad u Iraku, koji je preuzeo odgovornost za otmicu dviju Talijanki, da ih oslobodi, kao i sve ostale otete Zapadnjake i Arape.

RIM

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu zahvalio je u nedjelju Tunisu na "primjerenoj suradnji" u sprječavanju bijega stotina ilegalnih imigranata u Italiju. "Vlasti u Tunisu na vrijeme su intervenirale i spriječile dolazak velikog broda sa stotinama ilegalnih imigranata", priopćilo je ministarstvo.

Brod se nalazio 180 kilometara od talijanskog otoka Lampeduse i 130 kilometara od tuniških obala, preciziralo je ministarstvo, dodajući da je zaustavljen i još jedan manji brod s imigrantima.

Talijanske vlasti nisu, međutim, tako zadovoljne Libijom, odakle je u noći sa subote u nedjelju dvama brodovima u Italiju pristiglo gotovo 650 imigranata.

HONG KONG

Hongkonški demokrati ostvarili su na parlamentarnim izborima u nedjelju bolji rezultat nego na prošlim izborima prije četiri godine, pokazuju prva ispitivanja birača nakon zatvaranja birališta.

Prema prvim ispitivanjima, prodemokratski kandidati trebali bi osvojiti 18 od 30 izravno biranih zastupničkih mjesta, dok su na prošlim izborima dobili 17 mjesta. Propekinški političari trebali bi pak dobiti devet zastupničkih mjesta, dva više nego na izborima 2000. godine.

Gotovo 3,2 milijuna birača od ukupno sedam milijuna stanovnika biralo je izravno trideset zastupnika, što je točno polovica parlamenta, za razliku od 40 posto koliko su birali na prošlim izborima. Ostatak parlamenta imenovat će gotovo 200.000 članova profesionalnih organizacija koji predstavljaju ekonomski sektor Hong Konga, a oni obično biraju propekinške političare.

Službeni rezultati izbori očekuju se u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙