FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: RECEPT ZA KUHANJE ŽIVE ŽABE USPJEŠAN U SLAMANJU SOCIJALNOG OTPORA U HRVATSKOJ

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Prema nedavno provedenom istraživanju,40 posto hrvatskih građana jedva spaja kraj s krajem i sve se višezadužuju, i to za kupovinu hrane, pa je po mišljenju mnogih pravo čudošto u zemlji nema većih socijalnih nemira, bilježi Radio SlobodnaEuropa.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Prema nedavno provedenom istraživanju, 40 posto hrvatskih građana jedva spaja kraj s krajem i sve se više zadužuju, i to za kupovinu hrane, pa je po mišljenju mnogih pravo čudo što u zemlji nema većih socijalnih nemira, bilježi Radio Slobodna Europa.

Iako za svoju plaću Hrvati mogu sve manje kupiti, dok plin, struja, telefon, cestovni prijevoz, kruh, mlijeko, lijekovi i ostali životni troškovi stalno poskupljuju, u Hrvatskoj nema većih prosvjeda, što predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentira za RFE okrutnom recepturom kuhanja žive žabe.

"Ako želite skuhati živu žabu, onda je treba ubaciti u hladnu vodu. Kako se lagano na peći podgrijava voda, tako se zapravo žaba privikava na povećanje temperature i skuha se a da ne iskoči iz vode. Kada biste slučajno žabu ubacili u vruću vodu, ona bi isti trenutak iskočila van", podsjeća Sever, uspoređujući tu kulinarsku metodu s politikom cijena.

"Cijene polako rastu iz mjeseca u mjesec, iz razdoblja u razdoblje, i tako se polako, iz mjeseca u mjesec, privikavamo na sve skuplji život", objašnjava Sever, dodajući da "s obzirom da nema tog naglog udara, onda nam se događa doslovno isto što i s ovom žabom koja se krene kuhati u hladnoj vodi".

"Lani je Zagreb bio 75. grad po skupoći u svijetu. Ove godine popeo se na 59. mjesto. Jeftinija je Ljubljana, Madrid i cijeli niz drugih gradova", napominje čelnik NHS-a, zaključujući da je riječ o "objektivnim pokazateljima koji govore da mi zapravo živimo u sve skupljoj državi i u sve skupljim gradovima".

Poznati hrvatski makroekonomist Branimir Lokin ponavlja da nema pomaka bez pokretanja proizvodnje i zapošljavanja. "To što se sindikati tek sada počinju na neki način buniti, trebali su raditi prije desetak godina", smatra Lokin, upozoravajući da će sukobi u društvu sve više jačati ne budu li riješena ograničenja "koja su krucijalne prirode".

Zasad se i rijetki sindikalni prosvjedi poput onog zbog otpuštanja 700 radnika HT-a jednostavno marginaliziraju, naglašava Lokin za postaju: "Nemaju nikakve refleksije njihovi nastupi u nekim intelektualnim krugovima. U našem tisku ne postoje nikakve refleksije. Reakcije postoje samo ako je u pitaju sanzacionalizam", primjećuje on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙