FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS o vladinu prijedlogu porezne reforme

SPLIT, 9. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata(HUS) Zdenko Mučnjak izjavio je danas na konferenciji za novinare uSplitu kako HUS od Vlade traži da se prijedlogom porezne reformepovisi neoporeziv dio plaće, t.j. da se taj dio veže uz najnižu plaćukoja je osnovica za naplatu doprinosa zaposlenika.
SPLIT, 9. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak izjavio je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako HUS od Vlade traži da se prijedlogom porezne reforme povisi neoporeziv dio plaće, t.j. da se taj dio veže uz najnižu plaću koja je osnovica za naplatu doprinosa zaposlenika.

Vladin prijedlog porezne reforme treba temeljiti na pravednosti i jednakosti te smanjenju sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih, upozorio je Mučnjak, naglasivši kako HUS u tim zahtjevima podupiru četiri sindikalne središnjice.

Smanjenje poreza na dohodak za sindikate je najvažnije pitanje porezne reforme, jer je njezin glavni cilj povećati standard. To je, upozorio je Mučnjak, bilo jedno od predizbornih jamstava vladajuće stranke od kojega, kako je rekao, za sada nema ništa.

Sindikati predlažu nekoliko načina rasta najnižih plaća: smanjiti sve stope poreza na dohodak, povećati raspon za primjenu pojedine porezne stope ili povećati stupanj progresivnosti sustava, rekao je predsjednik HUS-a. Naglasio je kako se sindikati zalažu za povećanje neoporeziva iznosa s 1500 na 2000 kuna te za promjenu raspona dohotka kako bi se niže plaće, primjerice, do 5000 kuna, manje oporezivale. Detaljno razrađene prijedloge sindikati su predali Vladi i vjeruju kako će ih u Vladi razmotriti kad budu izrađivali konačni prijedlog porezne reforme.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević osudio je Vladinu gospodarsku politiku, naglasivši kako se u gospodarski i socijalno posrnuloj Dalmaciji najbolje ogleda ispraznost obećanja navedenih u promidžbenoj jamstvenoj kartici. Upozorio je na dva slučaja neispunjenih obećanja: splitsku Željezaru u kojoj je upitna isplata plaća za četiristotinjak radnika, iako je ministar gospodarstva Branko Vukelić obećao da se nešto slično više neće ponoviti. Nesigurna je i sudbina "Dalmacijavina" kojoj je ministar Petar Čobanković obećao da će u kratkom roku prevladati financijske teškoće, kazao je Matijašević, podsjetivši kako je ribarima još prije mjesec dana obećano pojeftinjenje plavog dizela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙