FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer optužio opoziciju da želi kadrovske čistke

LJUBLJANA,2. rujna 2004.(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop učetvrtak je, na predizbornoj konvenciji svoje stranke, opozicijuoptužio da u slučaju pobjede na izborima namjerava napraviti radikalnekadrovske čistke i uvesti poreznu reformu koja bi izazvala socijalnoraslojavanje.
LJUBLJANA,2. rujna 2004.(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je, na predizbornoj konvenciji svoje stranke, opoziciju optužio da u slučaju pobjede na izborima namjerava napraviti radikalne kadrovske čistke i uvesti poreznu reformu koja bi izazvala socijalno raslojavanje.

"Naši politički protivnici nude lustraciju , ukidanje socijalne države i uplitanje u gospodarstvo", izjavio je Rop govoreći na otvaranju predizbornog skupa na kojemu će njegovi liberalni demokrati (LDS) potvrditi svoje kandidate za parlamentarne izbore koji se održavaju 3. listopada i predstaviti svoj izborni program.

Ropove optužbe o revanšizmu i uvođenju linearnog poreza odnosile su se na Demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše i Novu Sloveniju (N.Si) nekadašnjeg premijera Andreja Bajuka koji predvode oporbeni blok stranaka desnog centra.

"Naša stranka nikad neće pristati da Slovenija postane pokusni laboratorij europskih konzervativnih stranaka i njihovih slovenskih filijala. Konzervativna porezna reforma uništila bi ono što smo postigli socijalnim dijalogom između sindikata i poslodavaca i izazvala radikalno socijalno raslojavanje", rekao je Rop pred oko 500 delegata LDS-a iz cijele zemlje.

Porezna reforma postala je jedna od tema u odmjeravanju snaga između liberala i njihovih oponenata. Janša i Bajuk kritiziraju premijera Ropa i njegovog prethodnika Janeza Drnovšeka da nisu ništa učinili za brži gospodarski rast pa su, kako kažu, mnoge tranzicijske zemlje prestigle Sloveniju. Stranke u Ropovoj vladi naglašavaju da bi porezne mjere poput uvođenja jedinstvene kamatne stope, kakve je primjerice uvela Slovačka, uništile slovenski koncept "socijalne države".

Rop je na konvenciji svoje stranke rekao da je njen mandat bio iznimno uspješan jer su ostvareni i strateški ciljevi poput ulaska u EU i NATO. U vezi ekonomskih pitanja, najavio je "postupno povlačenje" države iz gospodarstva i pametnu privatizaciju poduzeća u državnom vlasništvu, te smanjivanje javne potrošnje i ulaganja u razvojno prioritetne programe.

Konvencija liberalnih demokrata - najveće stranke u sadašnjoj trostranačkoj koalicijskoj vladi, odvija se pod motom "Zajedno mijenjamo Sloveniju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙