FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započela kampanja pred slovenske izbore 3. listopada

LJUBLJANA,3. rujna(Hina) - U Sloveniji je u petak i službeno započela30-dnevna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 3.listopada.
LJUBLJANA,3. rujna(Hina) - U Sloveniji je u petak i službeno započela 30-dnevna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 3. listopada.

Na mjesta u 90-očlanskom parlamentu može računati šest do osam stranaka, a najveća borba za stjecanje relativne većine vodit će se između liberalnih demokrata (LDS) sadašnjeg premijera Antona Ropa i Demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, a o tome će ovisiti hoće li biti nastavljena 12-ogodišnja tradicija koalicijskih vlada u kojima LDS ima većinu ili će doći do preokreta i formiranja vlade desnog centra.

Prema u petak objavljenoj anketi Politbarometra neopredijeljeno je još 44 posto od 1,6 milijuna birača, a liberalni demokrati su u prednosti s 20-postotnom potporom među biračima, dok Janšini demokrati imaju 13-postotnu potporu.

Janša je u petak na konferenciji za novinare izjavio da Ropovi liberalni demokrati neće uspjeti uvjeriti birače programom "socijalne demagogije" jer su se do sada zauzimali za visoke poreze na plaće i "turbokapitalizam". Predizborna konvencija liberalnih demokrata po ocjeni Janše pokazala je da će u kampanji demonizirati svoje političke protivnike.

"Arogantne poruke LDS-a ne daju perspektivu za budućnost", ocijenio je Janša.

L iberalni demokrati u četvrtak su na svojoj konvenciji optužili stranke desnice s Janšom na čelu da bi radikalnom "konzervativnom reformom" poreznog sustava željeli oslabiti socijalnu koheziju u društvu i pretvoriti Sloveniju u "porezni laboratorij" prema uputstvima europskih konzervativnih stranaka.

Slovenski politički analitičari slažu se s procjenom da će za vladajuće liberalne demokrate ovogodišnji izbori biti mnogo neizvjesniji od onih prije četiri godine kad su osvojili rekordnih 36 posto glasova, te da će izborni rezultat biti prilično tijesan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙