FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Parlament odbio novi referendum o "izbrisanima"

LJUBLJANA,1. kolovoza(Hina) - Slovenski parlament odbio je u srijeduprijedlog vodećih oporbenih stranaka da se na temu "izbrisanihneslovenaca" održi još jedan nacionalni referendum i to 3. listopada,na isti dan kad se održavaju ovogodišnji parlamentarni izbori. (HIna) xflybr
LJUBLJANA,1. kolovoza(Hina) - Slovenski parlament odbio je u srijedu prijedlog vodećih oporbenih stranaka da se na temu "izbrisanih neslovenaca" održi još jedan nacionalni referendum i to 3. listopada, na isti dan kad se održavaju ovogodišnji parlamentarni izbori.

Prijedlog održavanja tzv. prethodnog zakonodavnog referenduma koji je dala Janšina Demokratska stranka (SDS), uz potporu Nove Slovenije (N.Si - demokršćani) i Jelinčičeve Nacionalne stranke (SNS), odbili su zastupnici vladajuće koalicije lijevog centra, a opozicija je glasovanje bojkotirala izašavši iz dvorane i nazvala odluku većine "ustavnim udarom". Opozicija tvrdi da se je referendum morao raspisati po sili ustava jer su za njega prikupili potrebnu trećinu zastupničkih glasova.

Ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc rekao je da je o temi "izbrisanih" pravorijek već donio ustavni sud, te da njegovo ministarstvo izdaje retroaktivno važeće potvrde o prebivalištu u Sloveniji za neslovence koji su ga izgubili početkom 1992. godine. Nacionalistička opozicija već je ovoga proljeća iznudila prvi referendum o "izbrisanima" na kojemu se 95 posto birača koji su izašli na birališta izjasnilo protiv pravorijeka ustavnog suda.

(HIna) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙