FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nije postignut dogovor oko sisačke željezare

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici ruskog Mechela, vlasnikasisačke željezare, i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništvadanas nisu postigli dogovor oko uvjeta izlaska Mechela iz željezare, ao danas predanim Mechelevim uvjetima Ministarstvo će se očitovati uponedjeljak.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici ruskog Mechela, vlasnika sisačke željezare, i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva danas nisu postigli dogovor oko uvjeta izlaska Mechela iz željezare, a o danas predanim Mechelevim uvjetima Ministarstvo će se očitovati u ponedjeljak.

Na dvosatnom sastanku, na kojemu su sudjelovali i predstavnici sindikata i vladina Ureda za socijalno partnerstvo, predstavnici Mechela predali su prijedlog ugovora o raskidu ugovora, po kojemu ne pristaju na isplatu 5,4 milijuna eura.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić rekao je da danas na sastanku nisu mogli postići sporazum s Mechelom oko dodataka od 5,4 milijuna eura. Tražili smo aktivaciju bankovnog jamstva od 3,6 milijuna eura za plaće svih radnika tvrtke u razdoblju od tri i pol mjeseca, isplatu plaća radnicima za kolovoz u iznosu od 1,1 milijuna kuna, rezervne dijelove u vrijednosti 1,5 milijuna eura, te 5,4 milijuna eura kao naknadu za troškove zbrinjavanja radnika koji će biti višak, rekao je Vukelić. Sve je prihvaćeno, osim zahtjeva za 5,4 milijuna eura.

Pravnici će razmotriti ponudu Mechela i kojim će pravnim načinom ugovor biti raskinut, kazao je Vukelić.

Generalni direktor Željezare Mechel Nasibulla Mukhatdinov rekao je da će u slučaju raskida ugovora isplatiti sva dospjela potraživanja, te da od 1. rujna nisu dužni niti jednom dobavljaču, a da su im domaći kupci dužni 3,5 milijuna kuna. Istaknuo je da žele raskinuti ugovor uz poštivanje svih uvjeta ugovora i hrvatskog zakonodavstva, te da će radnicima isplatiti plaće za kolovoz.

U trenutku raskida ugovora trebalo bi se aktivirati bankovno jamstvo, a vlasnik je naložio da alati i rezervni dijelovi, vrijedni 1,5 milijuna eura, kao znak dobre volje, bez naknade ostanu u željezari kako bi novi investitor mogao bez problema pokrenuti proizvodnju, rekao je ruski direktor.

Mukhatdinov je kazao je da neće dati ostale isplate jer su u sisačkoj tvrtki dosad izgubili 30 milijuna eura, te da će se, ako se dogovor ne postigne, slučaj riješiti na sudu.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak smatra da bi se Vlada trebala aktivnije uključiti u traženje strateškog partnera, a očekuju i da podmiri troškove koji se neće moći pokriti osiguranim obeštećenjem.

Bankovnim jamstvom i vrijednošću rezervnih dijelova pokrivene su plaće i dio otpremnina radnika za pola godine, pojasnio je Vukelić.

Novinare je zanimalo je li potreban supotpis Mechela za aktiviranje bankovnog jamstva, a Mukhtadinov je odgovorio da to ne treba razmatrati, već samo izvršiti plaćanje po tom jamstvu. Izrazio je vjeru da će dogovor biti postignut u ponedjeljak, a ako ne, sve je u rukama pravnika.

Vukelić je podsjetio da ugovor i jamstvo "nisu sjajno napisani" i ne daju puno mogućnosti hrvatskoj strani. Jamstvo je vezano uz supotpis Mechela koji korektno nudi ispunjenje svojih obveza i ono nije dovedeno u pitanje, naglasio je Vukelić.

Na novinarsko pitanje je li tijekom razgovora hrvatska strana smanjila zahtjev s 5,4 na 2,5 milijuna eura, Vukelić je rekao da nije.

Vukelić je kazao da je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) već pokrenuo aktivnosti i anketirao potencijalne ulagače, kojih ima pet ili šest.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙