FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: HDZ pozdravlja Vladinu odluku o rješavanje stanja u sisačkoj Željezari

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Gradski odbor HDZ-a Siska iŽupanijski odbor HDZ-a Sisačko-moslavačke županije večeras su nazajedničkoj proširenoj sjednici u Sisku "pozdravili odluku Vlade onjenom brzom uključivanju u rješavanje stanja u Željezari Sisak iočuvanje što većeg broja radnih mjesta nakon odluke ruskog Mechela opokretanju postupka likvidacije i odlasku iz tvornice".
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Gradski odbor HDZ-a Siska i Županijski odbor HDZ-a Sisačko-moslavačke županije večeras su na zajedničkoj proširenoj sjednici u Sisku "pozdravili odluku Vlade o njenom brzom uključivanju u rješavanje stanja u Željezari Sisak i očuvanje što većeg broja radnih mjesta nakon odluke ruskog Mechela o pokretanju postupka likvidacije i odlasku iz tvornice".

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Šantek kazao je "da regionalni HDZ pozdravlja promptno osnivanje Vladinog operativnog tijela za traženje dugoročnog rješenja za opstanak sisačke Željezare".

"Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija nisu ničim pridonijeli odlasku ruskog Mechela iz Željezare i Siska", naglasio je Šantek, istaknuvši da su grad i županija otvoreni za strane investitore i suradnju s njima u interesu razvoja lokalne zajednice.

Gradonačelnik Dinko Pintarić pozdravio je brzu reakciju Vlade nakon odluke Mechela o odlasku iz sisačke Željezare. "Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang reagirali su istog dana kada je Mechel donio odluku o povlačenju, svega dva sata nakon pismenog traženja Grada Siska za očitovanje o situaciji u kojoj se našla Željezara", rekao je Pintarić. Dodao je da se ova Vlada u tome bitno razlikuje od prijašnje: "ova je Vlada rekla da Željezara treba Hrvatskoj i da se neće zatvoriti, dok je potpredsjednik bivše Vlade Slavko Linić javno govorio da Željezara ne treba Hrvatskoj".

Kao član stručnog tima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za traženje dugoročnog rješenja za Željezaru Sisak, Pintarić je izvijestio da je Hrvatski fond za privatizaciju, u skladu sa zaključkom na prošlotjednom sastanku u resornom Ministarstvu, počeo konzultacije s potencijalnim kupcima Željezare.

"Jasno je da Sindikat ovoga puta neće biti u prilici uvjetovati zadržavanje svih 1.700 radnih mjesta", napomenuo je Pintarić, dodavši "kako je u resornom Ministarstvu zauzeto stajalište da se u idućih šest mjeseci, za koje razdoblje postoji bankovno jamstvo Mechela za isplatu šest minimalnih plaća radnicima, neće pokretati proizvodnja i da je cilj u tom vremenu naći strateškog partnera". Naveo je "da će radnici koji budu proglašeni viškom biti zbrinuti u skladu sa Zakonom i da će dobiti zakonom određene otpremnine".

Pintarić je u ime HDZ-a odbacio optužbe HNS-a i HSS-a o njegovoj odgovornosti i odgovornosti Grada Siska za stanje u Željezari, nazvavši ih "politikantskom predizbornom kampanjom", rekavši "da je Grad Sisak sve činio i čini da Željezara opstane i radi".

Kronologiju slučaja Željezara na sjednici je iznio župan Đuro Brodarac, koji je istaknuo da se Vlada treba odlučiti za model pomoći Željezari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙