FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MF "NE RAZMIŠLJA O UKIDANJU STOPE POREZA NA DOHODAK OD 45 POSTO"

ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo financija ne razmišlja oukidanju stope poreza na dohodak od 45 posto, a o detaljima poreznereforme još je prerano govoriti jer radne skupine za reformu poreznogsustava provode analize poreznih prijava na dohodak i tek nakondobivenih rezultata moći će se vidjeti prava slika stanja te donijetiodređene odluke, objavljeno je danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo financija ne razmišlja o ukidanju stope poreza na dohodak od 45 posto, a o detaljima porezne reforme još je prerano govoriti jer radne skupine za reformu poreznog sustava provode analize poreznih prijava na dohodak i tek nakon dobivenih rezultata moći će se vidjeti prava slika stanja te donijeti određene odluke, objavljeno je danas iz Ministarstva.

Izrada izmjena Zakona o porezu na dohodak, koja je dio reforme poreznog sustava, je u završnoj fazi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Naglašava se i kako bi uskoro trebala biti napravljena radna verzija cjelovite porezne reforme, koja bi potom trebala biti razmotrena s Vijećem za konkurentnost i socijalnim partnerima, te predstavljena javnosti. "Dakle, još je prerano govoriti o detaljima porezne reforme", stoji u priopćenju.

Ministarstvo financija tim je priopćenjem reagiralo na jučerašnju izjavu predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa kako "olakšice koje su dosada predložene većini građana neće donijeti ništa, posebice ukidanje najviše stope poreza na dohodak od 45 posto što bi samo napunilo džepove najbogatijima".

"Izjave NHS da se poreznom reformom ide na štetu skupini građana s najnižim dohotkom nisu točne, a o ukidanju najviše stope poreza na dohodak od 45 posto se uopće ne razmišlja", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo financija ističe da izjave NHS-a nisu u skladu s poreznom reformom na kojoj se još uvijek radi.

Naglašavaju da na pripremi porezne reforme rade radne skupine za reformu poreznog sustava - i to za porez na dohodak, porez na dobit, opći porezni zakon, porez na promet nekretnina, imovinske poreze te doprinose. Te su radne skupine osnovane temeljem Uredbe o načelima i unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave, a u skladu s programom Vlade u dijelu koji se odnosi na reformu poreznog sustava.

U radne skupine, kažu u Ministarstvu, uključeno je oko 30 predstavnika institucija koje se bave poreznom problematikom ili mogu pridonijeti promjeni i poboljšanju poreznog sustava - Instituta za javne financije, Ekonomskog instituta, Računovodstva i financija, Računovodstva, revizije i financija, TEB-a, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata, te neki ugledni porezni stručnjaci.

Radne skupine pripremaju stručne podloge i analitičke parametre za izradu tekstova nacrta prijedloga poreznih propisa, a s glavnim ciljem stvaranja pravednijeg, transparentnijeg, jednostavnijeg i efikasnijeg poreznog sustava, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙