FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski seljaci protiv skidanja punomasnog mlijeka sa školskog menija

LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Zbog okružnice o zdravoj prehrani, koju jepočetkom školske godine ravnateljima širom Slovenije poslao nadležniministar Slavko Gaber, oštro su protestirale udruge poljoprivrednihproizvođača jer je u njoj preporučeno da školske kuhinje prestanukoristiti punomasno mlijeko.
LJUBLJANA,9. rujna(Hina) - Zbog okružnice o zdravoj prehrani, koju je početkom školske godine ravnateljima širom Slovenije poslao nadležni ministar Slavko Gaber, oštro su protestirale udruge poljoprivrednih proizvođača jer je u njoj preporučeno da školske kuhinje prestanu koristiti punomasno mlijeko.

"Izjave o štetnosti punomasnog mlijeka daju ljudi bez stručnog znanja", ustvrdio je u pismu ministru školstva Slavku Gaberu i ministru zdravstva Dušanu Keberu predsjednik komorske udruge slovenskih poljoprivrednih proizvođača (KGZS) Peter Vrisk.

Umjesto da savjetuje školama da prestanu koristiti punomasno mlijeko ministar bi, tvrde seljaci, morao činiti upravo suprotno - kako zbog održavanja domaće proizvodnje mlijeka, tako i zbog mladih koji u toj dobi trebaju mnoge tvari koje sadrži mlijeko i mliječni proizvodi.

Tvrdnjama poljoprivredne komore pridružili su se i stručnjaci s ljubljanskog biotehničkog fakulteta, koji kažu da je stajalište da su zasićene masnoće u mlijeku štetne jer izazivaju kardiovaskularne bolesti pogrešno.

"Danas su druga vremena u odnosu na ona kad se tako gledalo. Danas znamo povezivati više stvari. Mlijeko ima niz korisnih zaštitnih tvari koje djeca i mladi trebaju za normalan razvoj", izjavila je Irena Rogelj s katedre za mljekarstvo spomenutog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙