FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sloveniji lani zabilježen rekord u odnosu ženidbi i rastava

LJUBLJANA,5. rujna(Hina) - U Sloveniji je prošle godine zabilježennegativan rekord u odnosu sklopljenih i rastavljenih brakova jer seoženilo samo 6756 parova, a čak 2461 par se sudski razveo.
LJUBLJANA,5. rujna(Hina) - U Sloveniji je prošle godine zabilježen negativan rekord u odnosu sklopljenih i rastavljenih brakova jer se oženilo samo 6756 parova, a čak 2461 par se sudski razveo.

U prvoj polovici devedesetih godina broj sklopljenih brakova u jednoj godini, navode statističari, bio je stabilan i kretao se oko 9.000 na godinu. Trendovi su se promijenili u drugoj polovici devedesetih, a 1996. godine prvi je put zabilježen omjer sličan lanjskome - 7.555 ženidbi i 2004 rastave.

Uzrok velikog pada registriranih sklapanja bračnih zajednica može se tumačiti i porastom broja vanbračnih zajednica, te pluralizacijom obiteljskih formi i životnih stilova koji statistički nisu obrađeni.

Najviše se rastaju parovi koji su bili u braku 5 do 9 godina, ali je trećina lani rastavljenih parova u braku "izdržala" više od dvadeset godina. Statističari uz to navode da u 40 posto slučajeva rastavljeni parovi imaju samo jedno dijete, te da je kod bračnih drugova sa troje ili više djece frekvencija razvoda mnogo manja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙