FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA BANKA HVALI INVESTICIJSKE REFORME U SLOVAČKOJ

WASHINGTON,8. rujna(Hina) - Slovačka i Kolumbija su tijekom prošlegodine najviše od svih zemalja u svijetu poboljšale ozračje zaulaganja, izvijestila je u srijedu u Washingtonu Svjetska banka.
WASHINGTON,8. rujna(Hina) - Slovačka i Kolumbija su tijekom prošle godine najviše od svih zemalja u svijetu poboljšale ozračje za ulaganja, izvijestila je u srijedu u Washingtonu Svjetska banka.

Dvije zemlje su smanjile vrijeme potrebno za otpočinjanje novoga posla, uvele elektronski "one-stop shop" za novo poslovanje, povećale elastičnost radnog zakonodavstva, smanjile broj birokratskih postupaka te olakšale utjerivanje dugova.

Izvješće "Poslovanje u 2005: Uklanjanje prepreka za rast" kaže da je rezultat toga ubrzavanje ekonomskog rasta, povećanje broja radnih mjesta za žene i mlade te smanjenje sive ekonomije.

Slovačka je provedenim reformama postala jedna od dvadeset zemalja u svijetu najboljih za poslovanje. Poticaj za reforme Slovačkoj kao i drugim tranzicijskim europskim zemljama dao je proces priključivanja Europskoj uniji, navodi Svjetska banka.

Svjetska banka je u izvješću koje mjeri regulaciju i reforme u 145 zemalja svijeta utvrdila da siromašne zemlje administrativnim postupcima čine poduzetnicima dva puta težim nego bogate zemlje da otpočnu, vode ili zatvore posao te da poduzetnici u siromašnim zemaljama uživaju manje od pola zaštite vlasničkih prava koja imaju u bogatim.

Siromašne zemlje poslodavcima također nameću veće troškove otpuštanja radnika, provedbe ugovora ili registracije nego u bogatim zemljama.

Siromašne zemlje su prošle godine poduzele samo trećinu reformi investiranja koje su uvele bogatije zemlje, navodi izvješće, te upozorava da se zemlje koje odgađaju reforme izlažu opasnosti zaostajanja.

U prosjeku poduzetniku u bogatim zemljama treba šest postupaka, 27 dana i 8 posto dohotka po glavi stanovnika da započne posao, a u siromašnim ili zemljama s nižim-srednjim dohotkom za isti proces je potrebno 11 postupaka, 122 posto dohotka po glavi stanovnika i 59 dana.

Uvođenjem promjena razlike odmah postaju vidljive, kaže Svjetska banka.

Slovačka je za 12 posto povećala registraciju novih tvrtki nakon pojednostavljivanja procesa.

U Etiopiji broj novih registracija skočio je za 50 posto, u Maroku za 21 posto, a u Turskoj i Francuskoj za 18 posto.

"Velika regulativa ne samo da ne uspijeva zaštiti žene, mlade i siromašne, one kojima bi trebala služiti, nego im često šteti", rekla je Caralee McLiesh, jedan od autora izvješća Svjetske banke.

Popis 10 zemalja koje su provele najviše reformi čine Slovačka, Kolumbija, Belgija, Finska, Indija, Litva, Norveška, Poljska, Portugal i Španjolska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙