FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Našicama proslavljen slovački nacionalni praznik

NAŠICE, 1. rujna 2004. (Hina) - U Našicama, središtu Slovaka uHrvatskoj večeras je prvi put obilježen slovački nacionalni dan – Dandonošenja slovačkoga Ustava.
NAŠICE, 1. rujna 2004. (Hina) - U Našicama, središtu Slovaka u Hrvatskoj večeras je prvi put obilježen slovački nacionalni dan – Dan donošenja slovačkoga Ustava.

Na prigodnoj svečanosti, koju je organiziralo Vijeće slovačke nacionalne manjine Grada Našica, na osamostaljivanje Republike Slovačke nazočne je, uz ostalo, podsjetila Ružica Vinčak, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u RH, koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice.

Predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Željko Brnjik kazao je kako se za razliku od Hrvatske, koja je svoju samostalnost stekla krvlju svojih građana u Domovinskom ratu, Slovačka na miran i demokratski način izdvojila iz tadašnje Čehoslovačke.

U Hrvatskoj živi 4.712 Slovaka, od kojih 2.155 Slovaka na području Osječko-baranjske županije, rekao je predsjednik Županijskoga vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Vilko Hulak.

Na području Grada Našica (u samom gradu te u prigradskim naseljima Jelisavac i Markovac Našički ) živi gotovo četvrtina Slovaka u RH, odnosno njih 964. Stoga je Slovacima na našičkome području, ali i u cijeloj Hrvatskoj, slovački nacionalni praznik čestitao našički gradonačelnik Zdravko Rončević.

Istaknuo je kako su Slovaci dosad, a isto će tako i ubuduće, imati punu potporu Grada Našica u svim planovima i investicijama. Kao aktualna investicija istaknuta je izgradnja Kulturnog centra Slovaka u naselju Jelisavac, koji još treba urediti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙