FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WOLFENSOHN OBEĆAO NASTAVAK POTPORE SVJETSKE BANKE

SARAJEVO,7. rujna 2004.(Hina) - Predsjednik Svjetske banke (WB) JamesWolfensohn najavio je u utorak nastavak financijske potpore obnovi igospodarskom razvitku Bosne i Hercegovine koja je od ove novčarskeinstitucije od 1996. godine već dobila milijardu i 600 milijuna dolarakroz različite zajmove i razvojne projekte.
SARAJEVO,7. rujna 2004.(Hina) - Predsjednik Svjetske banke (WB) James Wolfensohn najavio je u utorak nastavak financijske potpore obnovi i gospodarskom razvitku Bosne i Hercegovine koja je od ove novčarske institucije od 1996. godine već dobila milijardu i 600 milijuna dolara kroz različite zajmove i razvojne projekte.

Wolfensohn, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, tijekom dana je u Sarajevu razgovarao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima a nakon toga je novinarima kazao kako je Svjetska banka s tom zemljom u proteklim godinama razvila "izvanredno partnerstvo".

"Mi smo do sada osigurali više od milijardu dolara pomoći BiH te još 100 milijuna investicija u poduzeća a još 500 milijuna dali smo za različite projekte (obnove)", podsjetio je Wolfensohn.

On je istaknuo kako je cilj ovakve politike prema BiH bio pomoći njezinim trima narodima da nakon rata izgrade stabilnu zajedničku državu.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić ocijenio je kako bi bez potpore Svjetske banke bilo teško postići dosadašnji stupanj obnove ratom porušene zemlje.

BiH je od Svjetske banke dobila najveći iznos tzv. IDA kredita u povijesti banke, rekao je Terzić i objasnio da se ovi iznimno povoljni krediti dodjeljuju postkonfliktnim zemaljama a karakteristika im je da se otplaćuju više decenija uz dugogodišnji grace period te uz minimalnu kamatu. Te je kredite BiH dobivala od 1996. godine pa do početka srpnja ove godine kada je izgubila status postkonfliktne države i prešla u kategoriju zemalja u tranziciji.

Iako će to značiti priliv manje novca u BiH James Wolfensohn je u govoru koji je u utorak održao pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH istaknuo kako to ne znači manje zanimanje WB za stanje u njihovoj zemlji jer spremnost na pružanje daljnje pomoći ostaje neupitna.

On je podsjetio kako se od ovog ljeta provodi program pomoći socijalnim reformama vrijedan 97 milijuna dolara te projekti obnove infrastrukture vrijedni 20 milijuna dolara.

James Wolfensohn je tijekom boravka u BiH sudjelovao i u radu konferencije o budućnosti mladih koju je sponzorirala Svjetska banka.

Pri tom je pozvao da se više novca osigurava kao potpora mladima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙