FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH JAČA ULAGAČKU KLIMU ELASTIČNIJIM RADNIM PROPISIMA-WB

WASHINGTON,8. rujna(Hina) - Hrvatska je tijekom prošle godine uvelaelastičnije radne propise čime je poboljšala klimu za investiranje,izvijestila je u srijedu u Washingtonu Svjetska banka.
WASHINGTON,8. rujna(Hina) - Hrvatska je tijekom prošle godine uvela elastičnije radne propise čime je poboljšala klimu za investiranje, izvijestila je u srijedu u Washingtonu Svjetska banka.

Prema novom izvješću Svjetske banke "Poslovanje u 2005: uklanjanje prepreka za rast", Hrvatska je kao i još neke tranzicijske zemlje uvela elastičnije radne propise olakšavajući time tvrtkama širenje proizvodnje.

Hrvatska je također uspjela u odnosu na prethodno razdoblje smanjiti broj postupaka za otpočinjanje poslovanja s 13 na 12, vrijeme s 50 na 49 dana te troškove i minimalni kapital neophodne za novi posao.

Hrvatska, međutim, u usporedbi s prosjekom tranzicijskih zemalja Europe i središnje Azije, a pogotovo razvijenih zemalja OECD-a još uvijek zaostaje u smanjenju broja postupaka i brzini otpočinjanja poslova.

U zemljama tranzicije za taj proces potrebno je 9 postupaka i 42 dana, a u zemljama OECD-a 6 postupaka i 25 dana.

Izvješće je utvrdilo da je Slovačka protekle godine bila na vrhu zemalja u svijetu koje su provela najviše reformi u jačanju investicijske klime smanjivši na pola vrijeme potrebno za započinjanje posla, poboljšavši postupke za utjerivanje dugova i učinivši zakone o radu elastičnijim.

Slovačka se provedenim reformama pridružila zemljama u svijetu najboljim za poslovanje kojih ima dvadesetak.

Poticaj za reforme Slovačkoj kao i drugim tranzicijskim europskim zemljama dao je proces priključivanja Europskoj uniji, navodi Svjetska banka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙