FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lora- odbijen prijedlog za određivanje pritvora

SPLIT, 8. rujna 2004. (Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uSplitu odbilo je prijedlog Državnog odvjetništva za određivanjepritvora osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za kazneno djeloratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Vojno-istražnom centruLora 1992. , ocijenivši ga neutemeljenim, potvrdila je glasnogovornicaŽupanijskog suda sutkinja Marica Šćepanović.
SPLIT, 8. rujna 2004. (Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je prijedlog Državnog odvjetništva za određivanje pritvora osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Vojno-istražnom centru Lora 1992. , ocijenivši ga neutemeljenim, potvrdila je glasnogovornica Županijskog suda sutkinja Marica Šćepanović.

U obrazloženju rješenja Izvanraspravnog vijeća, kojim je predsjedao Igor Benzon, predsjednik Županijskog suda, navodi se kako je Vijeće prijedlog Državnog odvjetništva odbacilo po svim osnovama na temelju kojih je zatražen pritvor za optuženike. Naime, stoji u obrazloženju, Državno je odvjetništvo pritvor za prvookrivljenog Tomislava Dujića zatražilo jer mu se prvi put sudilo u odsutnosti, zbog čega, kako je navelo Odvjetništvo, postoji mogućnost njegova ponovnog bijega. Isti je razlog naveden i u traženju pritvora za Miljenka Bajića i Josipa Bikića, koji se nisu pojavili na suđenju, nakon što je Vrhovni sud u lipnju 2002. ukinuo odluku o njihovu puštanju iz pritvora.

Dujić, Bajić i Bikić, međutim, danas su se, u pratnji svojih odvjetnika, pojavili na sjednici Izvanraspravnog vijeća, kojoj je nazočan bio i optuženik Emilijo Bungur, gdje su zajamčili da će se odazvati pozivu na ponovljeno suđenje. Stoga je Izvanraspravno vijeće utvrdilo kako je isključena mogućnost njihova bijega, te se i ta osnova za određivanje pritvora ocijenila neutemeljenom.

Odvjetništvo je pritvor za sve optuženike zatražilo i zbog "osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela", no Izvanraspravno vijeće smatra kako iz podataka u spisu Državnog odvjetništva ne proizlaze razlozi koji bi opravdali određivanje pritvora po toj osnovi.

U obrazloženju rješenja Izvanraspravnog vijeća također se navodi kako je Vrhovni sud prvostupanjsku presudu, kojom su u studenom 2002. oslobođeni optužbe, ukinio zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukazavši pritom i na određene manjkavosti i nepreciznosti optužnice. Tako bi u ponovljenom postupku, smatra Vrhovni sud, trebalo raspraviti i utvrditi jesu li oštećenici bili civilne osobe ili naoružani pripadnici paravojnih formacija. Nadalje, Vrhovni sud navodi kako se iz činjeničnog opisa djela ne vidi da je u kritično vrijeme u Hrvatskoj bio rat i da je bilo oružanih sukoba s tzv. JNA i sa srpskim paravojnim formacijama, što je bitan element djela, a zbog čega je potrebno valjano utvrditi potpuno činjenično stanje i zaključiti jesu li svi optuženici ili samo neki od njih počinili kazneno djelo.

Uz navedene, optuženi su i Tonći Vrkić, koji je u inkriminirano vrijeme bio zamjenik zapovjednika vojnog zatvora u Lori, te Davor Banić, Ante Gudić i Anđelko Botić, bivši pripadnici interventnog voda 72. bojne Vojne policije.

Vrhovni je sud odluku o ukidanju oslobađajuće presude objavio 19. kolovoza, vrativši predmet na ponovno suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem, nakon čega je Državno odvjetništvo zatražilo određivanje pritvora. Iako je jučer bila najavljena mogućnost odgode sjednice Izvanraspravnog vijeća, jer je odvjetnik Evelin Tonković Sud izvijestio kako više ne zastupa optuženika Miljenka Bajića, Bajić je jutros došao u pratnji drugog odvjetnika i time otklonio tu mogućnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙