FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IDUĆI TJEDAN RASPRAVA O PRITVORU ZA OSMORICU OKRIVLJENIka ZA RATNI ZLOČIN U LORI

SPLIT, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Idući tjedan održat će se rasprava oprijedlogu Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu za pritvorosmorici okrivljenika za ratni zločin u Lori, potvrdio je danasŽupanijski sud u Splitu.
SPLIT, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Idući tjedan održat će se rasprava o prijedlogu Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu za pritvor osmorici okrivljenika za ratni zločin u Lori, potvrdio je danas Županijski sud u Splitu.

Ta je odluka donesena nakon što je Vrhovni sud 19. kolovoza ukinuo oslobađajuću prvostupanjsku presudu za osmoricu bivših vojnih policajaca, izrečenu u studenom 2002. na suđenju pod predsjedanjem suca Slavka Lozine.

U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud naveo je da "prvostupanjski sud nije proveo sve raspoložive dokaze, već je neopravdano odbio veći broj dokaza predloženih po optužbi, zbog čega je činjenično stanje ostalo manjkavo, u prvom redu nepotpuno utvrđeno".

U Rješenju Vrhovnog suda također se navodi da je prvostupanjski sud u ponovljenom postupku pred potpuno izmjenjenim vijećem dužan, uz ostalo, provesti sve do sada izvedene dokaze, da treba izvesti dokaze saslušenjem svjedoka s prebivalištem u Srbiji, i raspraviti i utvrditi jesu li oštećenici navedeni u činjeničnom opisu djela bili svi, ili neki od njih civilne osobe, ili pak naoružani pripadnici neprijateljskih paravojnih formacija.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović izjavila je kako se rasprava nije održala danas, iako je bilo najavljeno, zbog "tehničkih razloga", jer je većina odvjetnika kao i predsjednik Županijskog suda Igor Benzon na godišnjem odmoru.

No, kazala je, Županijski sud u Splitu ovaj bi tjedan trebao odlučiti koje je sudsko vijeće nadležno za "slučaj Lora" - Izvanraspravno vijeće ili Vijeće za ratne zločine.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je pritvor za prvookrivljenog Tomislava Dujića zbog dviju okolnosti - mogućnosti bijega i osobito teških okolnosti počinjenja kažnjiva djela.

Za drugooptuženog i trećeoptuženog Miljenka Bajića i Josipa Bikića pritvor je zatražen zbog toga što su se u tijeku suđenja oglušili o odluku Vrhovnog suda po kojemu su se trebali vratiti u pritvor.

Za optuženike Tonča Vrkića, Davora Banića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Boticu pritvor je zatražen na osnovi osobito teških okolnosti počinjena djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙