FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora - upitno održavanje sjednice Izvanraspravnog vijeća županijskog suda

SPLIT, 7. rujna 2004. (Hina) - Za sutra najavljena sjednicaIzvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu, na kojoj bi trebaloodlučiti o zahtjevu Državnog odvjetništva da se odredi pritvor zaosmoricu optuženika za ratni zločin u ratnoj luci Lori 1992., možda ćebiti odgođena, jer je jedan od branitelja izvijestio kako više nezastupa svojega branjenika, doznaje se od glasnogovornice Županijskogsuda sutkinje Marice Šćepanović.
SPLIT, 7. rujna 2004. (Hina) - Za sutra najavljena sjednica Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu, na kojoj bi trebalo odlučiti o zahtjevu Državnog odvjetništva da se odredi pritvor za osmoricu optuženika za ratni zločin u ratnoj luci Lori 1992., možda će biti odgođena, jer je jedan od branitelja izvijestio kako više ne zastupa svojega branjenika, doznaje se od glasnogovornice Županijskog suda sutkinje Marice Šćepanović.

Naime, Županijski sud zaprimio je danas podnesak splitskog odvjetnika Evelina Tonkovića, branitelja Miljenka Bajića, u kojemu sud izvješćuje kako on više ne zastupa optuženika.

No, kako je rečeno na Sudu, iz tog podneska nije jasno je li Tonković otkazao punomoć Bajiću ili obratno, pa će se na sjednici utvrditi je li optuženi Bajić umjesto Tonkovića odabrao drugog odvjetnika. Ako nije, Sud će mu odrediti branitelja po službenoj dužnosti, a sjednicu će odgoditi.

Iako se nagađalo kako će o prijedlogu Državnog odvjetništva da se optuženicima odredi pritvor odlučivati Vijeće za ratne zločine, Županijski je sud ipak odredio da o tom predmetu odlučuje Izvanraspravno vijeće.

Zahtjev da se odredi pritvor za prvookrivljenika Tomislava Dujića, tadašnjeg zapovjednika Vojno-istražnog centra u Lori, obrazložen je činjenicom da mu se sudilo u odsutnosti, jer se nije pojavio na suđenju, pa bi mogao ponovno pobjeći. Županijsko državno odvjetništvo iste je razloge navelo i u zahtjevu za pritvor Miljenka Bajića i Josipa Bikića. Oni se, naime, nisu pojavili na suđenju, nakon što je Vrhovni sud donio rješenje o njihovu ponovnu vraćanju u pritvor na Bilice u lipnju 2002.

Pritvor za sve optuženike, bivše pripadnike interventnog voda 72. bojne Vojne policije, zatražen je i na temelju "osobito teške okolnosti počinjenja kažnjiva djela - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva".

Osim spomenutih otpuženi su i Tonči Vrkić, zamjenik zapovjednika zatvora u Lori, Davor Banić, Emilijo Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Vrhovni je sud odluku o ukinuću oslobađajuće presude koju je Vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem Slavka Lozine donijelo u listopadu 2002., objavio 19. kolovoza. Predmet je vraćen na ponovno suđenje pred promijenjenim Sudskim vijećem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙