FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TALIJANSKA OFENZIVA ZBOG REFORME UN-A

RIM, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Italija je posljednjih dana pokrenulapravu diplomatsku ofenzivu kako bi zaštitila svoje interese tijekomreforme Vijeća sigurnosti UN-a kojom je predviđeno proširenje stalnihčlanica za još dvije, Njemačku i Japan, čime bi Rim bio isključen izkruga velikih.
RIM, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Italija je posljednjih dana pokrenula pravu diplomatsku ofenzivu kako bi zaštitila svoje interese tijekom reforme Vijeća sigurnosti UN-a kojom je predviđeno proširenje stalnih članica za još dvije, Njemačku i Japan, čime bi Rim bio isključen iz kruga velikih.

"Reforma UN-a ne smije oštetiti interese Italije", napisao je talijanski premijer Silvio Berlusconi u pismu koje je uputio američkom predsjedniku Georgeu Bushu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, britanskom premijeru Toniju Blairu i kineskom premijeru Wen Jiabaou.

O tim pismima u utorak izvještavaju talijanska glasila, a Corriere della Sera piše i o telefonskom razgovoru Berlusconi-Bush upravo na temu reforme UN-a. List Repubblica na prvoj stranici objavljuje naslov "Mjesto u UN-u - Bush, pomozi nam".

Zanimljivo je da u prvoj rundi pisama upućenim stalnim članicama Vijeća sigurnosti Berlusconi nije pisao francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, a u predsjedništvu talijanske Vlade kažu kako će pisma biti upućena svim članicama UN-a. Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Kina.

U izvoru talijanske vlade se kaže kako se tom inicijativom ne želi pogoditi interese Njemačke koja traži svoje mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti, već se želi "braniti talijanska vizija organizacije UN-a koja ima sve veću potrebu multilateralnog i regionalnog pristupa, a ne nacionalnog".

U tome smislu Berlusconi piše u pismu kako bi se ubuduće moglo razmišljati o jednom stalnom mjestu u Vijeću sigurnosti za EU, premda se pri tome ne želi umanjiti interese Francuske i Velike Britanije koje su danas stalne članice Vijeća sigurnosti.

Sadašnji talijanski prijedlog je da se Vijeće sigurnosti s 15 proširi na 24 zemlje članice te da, osim pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti, bude još 7 do 8 tzv. polustalnih, koje bi se birale svakih 4 do 5 godina na osnovu davanja priloga bilanci i zauzimanju u misijama UN-a. Ostalih 11 do 12 nestalnih članica biralo bi se svake dvije godine.

Reforma Vijeća sigurnosti bi trebala biti zaključena tijekom 2005. godine, a o sadašnjim prijedlozima raspravit će se vjerojatno na Glavnoj skupštini UN-a koja će započeti u rujnu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙