FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZLOČINI TALIJANSKIH FAŠISTA NE OPRAVDAVAJU FOJBE

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Televizijska serija "Il Cuore nelPozzo" u produkciji talijanske javne tv-postaje RAI pokazala je da surane iz prošlosti u Europi vrlo duboke, posebno kada je riječ o starimi novim članicama EU-a, komentira londonski The Economist diplomatskispor Slovenije i Italije oko spomenutog filma na temu fojbi.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Televizijska serija "Il Cuore nel Pozzo" u produkciji talijanske javne tv-postaje RAI pokazala je da su rane iz prošlosti u Europi vrlo duboke, posebno kada je riječ o starim i novim članicama EU-a, komentira londonski The Economist diplomatski spor Slovenije i Italije oko spomenutog filma na temu fojbi.

Slovenski i hrvatski mediji kritizirali su RAI-jev projekt a slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl zatražio je objašnjenje zašto "paradržavna institucija" producira seriju koja predstavlja "provokaciju i uvredu za slovenski narod", prenosi tjednik navod koji je objavila jedna talijanska novinska agencija.

Talijanski ministar za telekomunikacije Maurizio Gasparri uzvratio je tvrdnjom da Slovenci nisu spremni na suočavanje s pitanjem fojbi, bilježi The Economist.

"Kritičari smatraju RAI-jevu seriju sastavnim dijelom planova konzervativne talijanske vlade da revidira povijest", napominje tjednik, podsjećajući da je Alleanza Nazionale, stranka ministra za telekominikacije Maurizija Gasparrija, "ipak vuče korijene iz fašizma".

"No, u tom konkretnom pitanju povijest treba korigirati", drži londonski tjednik, podsjećajući da su ubojstva brojnih Talijana na području bivše Jugoslavije u razdobolju od 1943 do 1947. g. "ignorirana za potrebe hladnoratovske diplomacije".

"Ta su vremena prošla", upozorava "The Economist", podsjećajući da su u veljači ove godine čak i nekadašnji komunisti, današnji ljevičarski demokrati, poduprli zahtjev iznesen u parlamentu za proglašenjem dana sjećanja na žrtve fojbi.

Njihov čelnik Piero Fassino kazao je sljedeće: "Ne mogu se nijekati zločini koje su fašisti počinili u Istri. No, oni ne opravdavaju... fojbe". "Točno tako", dodaje The Economist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙