FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GRABAR-KITAROVIĆ NA KONFERENCIJI "POLITIKA EUROPSKIH VRIJEDNOSTI"

ZAGREB/DEN HAAG, 7. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica europskihintegracija Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje, kao osobna izaslanicapremijera Ive Sanadera, na konferenciji koja je u utorak u Den Haaguorganizirana pod nazivom "Politika europskih vrijednosti", a posvećenaje "zajedničkim idejama u europskoj kulturi koja povezuje europskikontinent".
ZAGREB/DEN HAAG, 7. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje, kao osobna izaslanica premijera Ive Sanadera, na konferenciji koja je u utorak u Den Haagu organizirana pod nazivom "Politika europskih vrijednosti", a posvećena je "zajedničkim idejama u europskoj kulturi koja povezuje europski kontinent".

Kako je u telefonskom razgovoru za Hinu izjavila ministrica Grabar Kitarović, glavna tema ove konferencije su "zajedničke ideje u europskoj kulturi koja povezuje europski kontinent", dodajući da je to prva pripremna konferencija pod naslovom "Europa: lijepa ideja" na kojoj ugledni europski znanstvenici i osobe iz političkog života raspravljaju o temeljnim vrijednostima EU-a.

Prema riječima ministrice Grabar Kitarović, na toj se konferenciji pokušava utvrditi što to čini europsku kulturu i "povezuje sve nas kao građane".

"Postavlja se pitanje postoje li europske vrijednosti ili se radi o univerzalnim vrijednostima. Utvrđeno je da Europu čini drugačijom način rasprave i promicanja ljudskih prava, tolerancije, demokracije. Čak i kada postoje razlike (kao što je bila rasprava o kršćanskim korijenima Europe), u stanju smo naći kompromis", rekla je Grabar Kitarović.

Konferencija ja organizirana na inicijativu nizozemskog premijera Jana Petera Balkenendea koji je i otvorio raspravu u Den Haagu.

Nakon ove pripremne konferencije organizirat će se još tri - u Varšavi, Berlinu u Washingtonu - u listopadu i studenome ove godine, a sve će zaključiti "intelektualni summit" u Den Haagu 4. prosinca, uoči Europskog vijeća, kazala je hrvatska ministrica.

Hrvatska se planira aktivnije uključiti u raspravu na sljedeće tri konferencije a posebice na intelektualnom summitu, kazala je Grabar Kitarović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙