FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK PREDLOŽIO MEĐUNARODNU KONFERENCIJU ZA RJEŠAVANJE KRIZE

TEHERAN, 30. kolovoza 2004. (Hina/dpa/AFP) - Potpredsjednik iračkevlade Barham Salih predložio je u ponedjeljak tijekom posjeta Iranuodržavanje međunarodne konferencije s ciljem rješavanja krize uIraku.
TEHERAN, 30. kolovoza 2004. (Hina/dpa/AFP) - Potpredsjednik iračke vlade Barham Salih predložio je u ponedjeljak tijekom posjeta Iranu održavanje međunarodne konferencije s ciljem rješavanja krize u Iraku.

Iranska novinska agencija IRNA prenijela je njegovu izjavu u kojoj je rekao da konferenciji trebaju nazočiti članovi Vijeća sigurnosti UN-a, članice G8, države u susjedstvu Iraka i glavni tajnici Organizacije islamske konferencije i Vijeća za suradnju u zaljevu.

Na sastanku s tajnikom iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti, Hassanom Rowhanijem, Salih je izrazio nadu da će suradnja između Teherana i Bagdada također imati pozitivan utjecaj na uspostavu mira i sigurnosti u Iraku.

Teheran je iračkom viceprmijeru, koji u Iranu boravi u višednevnom posjetu, u nedjelju ponudio pomoć u uspostavi sigurnosti u njegovoj zemlji, ističući da je to u interesu Irana, ali je pritom jedan od glavnih iranskih dužnosnika Hassan Rohani napomenuo da ta pomoć ovisi o tome hoće li u Iraku ostati strane snage koje su, po njegovu mišljenju, čimbenik nestabilnosti.

"Iran neće uskratiti pomoć Iraku, jer su sigurnost Iraka i sigurnost Irana, ali i čitave regije, povezane", kazao je Rohani, kako navodi službena agencija IRNA.

Međutim, ta sigurnost "ovisi i o što bržem odlasku stranih snaga", dodao je tajnik Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti, najviše instance za pitanje sigurnosti, tijekom razgovora s Barhamom Salehom u nedjelju navečer.

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi izjavio je pak u nedjelju da bi se više trebala iskoristiti spremnost Irana da pozitivno utječe na tijek događaja u Iraku, budući da je "američka politika puna lutanja i pogrješaka, koje su tako skupo stajale Irak i regiju".

Iran je u jeku šijitske pobune otvoreno pružio potporu umjerenom velikom ajatolahu Aliju Sistaniju. No sve se češće čuju upozorenja da Islamska Republika rabi iračko područje protiv SAD-a i da su neke njezine snage naoružale miliciju radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra kojega mentor živi u Iranu.

U Iranu živi više od 90 posto šijita, a u Iraku oko 60 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙